Molim da se učini sve što je moguće kako bi se spriječile takve tragedije

Papa Franjo molio za žrtve brodoloma kod Grčke

''Obnavljam svoju molitvu za one koji su izgubili svoje živote i molim da se učini sve što je moguće kako bi se spriječile takve tragedije'', rekao je papa
Kultura / Vjera | 18. 06. 2023. u 14:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo molio se u nedjelju za žrtve brodoloma kod Grčke u kojem je potvrđena smrt 78 izbjeglica i migranata, a stotine se vode kao nestali, javlja ANSA.

''Sa velikom tugom i bolom razmišljam o žrtvama veoma ozbiljnog brodoloma koji se dogodio proteklih dana kod obale Grčke'', rekao je papa na blagoslovu Anđela.

Čini se, dodao je, "da je more bilo mirno".

''Obnavljam svoju molitvu za one koji su izgubili svoje živote i molim da se učini sve što je moguće kako bi se spriječile takve tragedije'', nastavio je papa, podsjećajući da je 20. lipnja Svjetski dan izbjeglica, koji promovira Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Potraga se nastavlja za oko 600 izbjeglica i migranata za koje se strahuje da su nestali nakon što se kočarica koja je navodno prevozila do 750 ljudi, uključujući oko 100 djece, prevrnula u srijedu kod grčkog priobalnog grada Pilosa na Peloponezu.

Dinamika brodoloma nije jasna.

Nakon toga su 104 izvučene iz vode na sigurno. Brod je putovao od Tobruka u Libiji do Italije i nekako je skrenuo sa kursa.

Spašeno 150 izbjeglica

Talijanska obalska straža spasila je u nedjelju grupu od 159 izbjeglica i migranata iz malog broda u nevolji oko 150 nautičkih milja južno od Sicilije.

U grupi je bilo oko 50 maloljetnika, uključujući 13-godišnjeg dječaka s kvadriplegijom i dječaka od 18 mjeseci koji je patio od infekcije kože.

Grupa je iskrcana u južnom sicilijanskom lučkom gradu Pozzallo, a mališan je prebačen u bolnicu na liječenje, javila je Ansa.

Kopirati
Drag cursor here to close