Progon Bahaista

Na današnji dan: Iranci smaknuli 10 žena zbog vjerskih stavova

Preko 200 Bahá'ija je pogubljeno u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Pogubljenja su prestala tek nakon međunarodnog pritiska, ali progon ove vjerske manjine u Iranu traje do danas.
Kultura / Vjera | 18. 06. 2023. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 40 godina, 18. juna 1983. u Iranu je pogubljeno 10 Bahá'í žena - samo zbog zbog njihove vjere. Do danas se ova vjerska manjina proganja i ubija.

Naime, nakon Iranske islamske revolucije 1979. godine, u kojoj je na vlast došao ajatolah Homeini, uslijedili su religijski progoni usmjereni protiv nemuslimana. Tako je odlukom Islamskog revolucionarnog suda u gradu Širazu na jugu Irana obješeno deset žena zato što su bile pripadnice vjere Bahá’í.

Pogubljene žene bile su u dobi od 17 do 57 godina, šest od deset žena bilo je u 20-tim godinama života i samo tri su bile udane.

Najmlađa među njima bila je 17-godišnja Mona Mahmoudnejad. Poučavala je Bahá'í djecu kojoj nije bilo dozvoljeno pohađati školu.

Tijela pogubljenih mučenica nikada nisu predana obiteljima, tako da nisu mogli biti ni ispraćani ni sahranjeni prema svojim vjerskim običajima.

Video: Death by hanging, 16 year old Mona an Iranian Baha'i, Why?

Slično se dogodilo šestorici Bahá'í muškaraca koji su dvije noći ranije pogubljeni na istom mjestu. Oni su bili u srodstvu s 10 pogubljenih žena.

Preko 200 Bahá'ija je pogubljeno u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Pogubljenja su prestala tek nakon međunarodnog pritiska, ali progon ove vjerske manjine u Iranu traje do danas.

Tu vjeru utemeljio je u 19. stoljeću Iranac po imenu Bahá’u’lláh. Njeni vjernici, kojih danas na svijetu ima između 5 i 6 milijuna, vjeruju u duhovno jedinstvo čitavog čovječanstva i smatraju Abrahama, Mojsija, Isusa Krista, Muhameda, Zaratustru, Krišnu i Budu Božjim glasnicima.

Zanimljivo je da su na Islamskom revolucionarnom sudu optužili te žene da su cionistice i to samo zato što se središte Bahá’í vjere nalazi u Izraelu, u gradu Haifi.

Tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan zamolio je Irance da pomiluju žene, no one su ipak smaknute.

Kopirati
Drag cursor here to close