Pozvao na prekid vatre

Papa Franjo: Gađanje civila je ratni zločin

Franjo je u 45 minuta dugom obraćanju veleposlanicima akreditiranima u Vatikanu govorio o stanju u Ukrajini i na Bliskom istoku.
Kultura / Vjera | 08. 01. 2024. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u obraćanju inozemnim veleposlanicima poručio kako je neselektivno gađanje civila ratni zločin jer krši međunarodno humanitarno pravo.

Franjo je u 45 minuta dugom obraćanju veleposlanicima akreditiranima u Vatikanu govorio o stanju u Ukrajini i na Bliskom istoku, prenosi Hina. 

Izrazivši zabrinutost da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti na tu regiju, pozvao je na prekid vatre na svakoj fronti, uključujući Libanon.

Osudio je napad Hamasa 7. listopada kao okrutan čin terorizma i ekstremizma, pa ponovio poziv za oslobađanjem onih koje je palestinska militantna skupina otela taj dan.

U dijelu gdje je povezao dva najveća sukoba današnjice, Franjo je rekao kako moderno naoružanje često ne razlikuje vojne i civilne ciljeve.

"Danas nema sukoba bez, u konačnici, neselektivnog gađanja civilnog stanovništva", nastavio je Papa.

"Događaji u Ukrajini i Gazi su jasan dokaz toga. Ne smijemo zaboraviti da su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava ratni zločini te nije dovoljno samo ukazivati na njih nego ih i sprječavati. Postoji potreba snažnijeg angažmana međunarodne zajednice kako bi branila i implementirala humanitarno pravo, što se čini kao jedini način da se osigura obrana ljudskog dostojanstva u situacijama rata.

U izraelskoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze, prema tamošnjim vlastima, ubijeno je 22.8 tisuća Palestinaca.

Kopirati
Drag cursor here to close