ef. Kavazović

Okrutne posljedice populističkih vođa

Islamska zajednica, umjesto populizma, mora pokazati brigu za čovjeka, za njegove istinske potrebe, za njegov duhovni temelj koji ga je uvijek i činio čovjekom.
Kultura / Vjera | 10. 03. 2021. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Organski sklad i sloga u našem društvu se raspadaju. Populizam kojem se prepuštamo ne poštuje vrijednosti vjere, porodice, naroda i tradicije, niti mari za povijesno pamćenje našeg naroda. Ne cijene se učeni ljudi, znanstvenici, filozofi, ulema. Na scenu su stupili populisti koji ugađaju masama, koji im daju slanu vodu poslije koje se osjeća još veća žeđ'', ocijenio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na savjetovanju kojeg organiziraju Rijaset i Uprava za vjerske poslove učestvuju direktori uprava Rijaseta, muftije, glavni imami iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, dekani islamskih fakulteta, te direktori medresa i ustanova Islamske zajednice, priopćeno je.

Podsjetio je da se nekada u društvu vrijednosti kreirali ''istinski vitezovi duha, državnici, filozofi i  znanstvenici'', a da danas to čine istraživači javnog mijenja i  kreatori populističkih ideja za jednokratnu upotrebu.

''Od znanstvenika, filozofa, umjetnika i uleme koji su nositelji istinskog duha traži se da zadovoljavaju populističke ciljeve ili će biti odbačeni kao čudaci. Oni danas na sebi osjećaju okrutne posljedice populističkih vođa i njihovih pristalica. Originalnost u misli i stvaralaštvu nikada nije bila privilegija populista. Svijet koji se pojavljuje, taj svijet populizma i vrijednosne destrukcije tražit će od nas nove žrtve i dugotrajnu duhovnu borbu da se posljedice takvog stanja saniraju'', dodao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da Islamska zajednica, umjesto populizma, mora pokazati brigu za čovjeka, za njegove istinske potrebe, za njegov duhovni temelj koji ga je uvijek i činio čovjekom.

''Obitelj nam mora biti na prvom mjestu kao prirodno stanište čovjekovo, a potom zajednica, džemat, u kojem smo uvijek osjećali sigurnost i međusobnu solidarnost. Moramo se snažnije založiti za akumulaciju znanja na osnovu kojeg bi se moglo graditi zdravo i napredno društvo'', poručio je reisu-l-ulema, naglasivši da se mora učiniti mnogo više napora na očuvanju duhovnog okvira, vjerske tradicije i institucionalnog predstavljanja muslimana u BiH.

Najavio je i opredjeljenje Islamske zajednice na unapređenju života, zajednice i Bošnjaka u RS-u na kulturnom, edukacijskom i humanitarnom planu.

''Surađivat ćemo sa svim predstavnicima našeg naroda na tom dijelu zemlje koji budu željeli saradnju sa nama. Pokrenut ćemo akciju u zemlji i dijaspori za kontinuiranu pomoć našem narodu koji trpi svaku vrstu diskriminacije i pokušaje eliminacije sa tog prostora. Svi ćemo raditi i sve učiniti da se tome suprotstavimo'', kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je i da Islamskoj zajednici do danas ''nije vraćena vakufska imovina koja je sticana stoljećima, te da ta otimačina traje više od jednog stoljeća'' te naveo kako su Zajednica i njena imovina pod stalnim napadima.

Kopirati
Drag cursor here to close