600.

Obljetnica rođenja Katarine Kosača: Biskupi slavili Svetu misu u crkvi Ara Coeli u Rimu

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 4. svibnja 2024. slavili su Svetu misu s obrascem „Za domovinu“ u crkvi Aracoeli u Rimu
Kultura / Vjera | 05. 05. 2024. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru svoga službenog pohoda Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije poznatom pod nazivom „ad limina Apostolorum“ (na apostolske pragove), biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 4. svibnja 2024. slavili su Svetu misu s obrascem „Za domovinu“ u crkvi Aracoeli u Rimu, u kojoj se nalazi grob supruge bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača-Kotromanić, u povodu 600. obljetnice njezina rođenja.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Željkom Majićem i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom. Koncelebrirala su 22 svećenika iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni rektorom preč. Markom Đurinom i vicerektorom vlč. Markom Škrabom te svećenici franjevci iz Međunarodnog zavoda Antonianum kojima se pridružio župnik, dekan i gvardijan samostana sv. Ante u Beogradu fra Ilija Alandžak, te vršitelj dužnosti rektora u Papinskom svećeničkom zavodu Campo Santo Teutonico u Vatikanu vlč. Branko Jurić, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević i drugi.

Na Misnom slavlju sudjelovao je veći broj redovnica raznih kongregaciju koje žive i djeluju u Rimu te otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić sa suradnicama. Također je sudjelovala grupa hodočasnika iz Mostara među kojima članice Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača kao i hodočasnici iz uskopaljske doline i drugi Hrvati katolici koji žive i djeluju u Rimu ili su hodočastili tih dana u vječni grad.

Ceremonijama su ravnali svećenici na poslijediplomskom studiju vlč. Ivan Marić i vlč. Ivan Erk, a liturgijsko pjevanje za orguljama animirao je također svećenik na poslijediplomskom studiju vlč. Bruno Diklić.

Uvodeći u Misno slavlje nadbiskup Vukšić je uputio srdačan pozdrava svima koji su se okupili „u ovoj lijepoj crkvi u povodu 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine“.

„Ovo je prigoda da Svetu misu danas slavimo, naravno, prije svega, za pokoj njezine duše; da molimo dragoga Boga da bude milostiv i njoj i svima koji su s ovoga svijeta otišli prema kraljevstvu nebeskom. Molimo i uzimamo misni obrazac molitava za domovinu – da dragi Bog svima koji žive na područjima njezinoga nekadašnjega kraljevstva dadne blagoslov života u miru: u dogovoru, u prijateljstvu, u sporazumijevanju. Iznad svega neka ih obdari sve krepošću, strpljivosti u traženju najboljih rješenjem za sve ljude“, rekao je nadbiskup Tomo.

Nakon Svete mise hodočasnici i drugi nazočni imali su prigodu pozdraviti se osobno s biskupima i međusobno te napraviti zajedničku fotografiju za uspomenu i nakon izlaska iz crkve vidjeti zdanje u kojem je živjela kraljica Katarina.

Kopirati
Drag cursor here to close