Tromse, Norveška

Najsjeverniji biskup na svijetu je Hrvat iz Bosne i Hercegovine

Kultura / Vjera | 26. 12. 2015. u 02:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tri njemačka, najsjeverniji katolički biskup na svijetu već je sedam godina Hrvat iz Bosne i Hercegovine. Biskup Berislav Grgić, zajedno s vjernicima iz Banje Luke izbjegao je 1995. 

Hrt.hr piše kako je biskup Grgić u Norveškoj trenutačno jedan od najviših dužnosnika Katoličke crkve, a vodi prelaturu koja obuhvaća najsjevernije europske katoličke župe. 

''Mi smo ovdje dva biskupa. Ja kažem da sam ja najsjeverniji biskup na svijetu. Iako smo u gradu dva biskupa, moj protestantski kolega je 300 metra južnije od nas'', kaže mons. Berislav Grgić, biskup-prelat Tromsoea. 

Tromsoe se nalazi 20 stupnjeva južno od Sjevernoga pola. Prelatura kojoj je sjedište prostorno je veća od Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore zajedno. Na području na kojemu živi oko pola milijuna stanovnika 7000 je katolika. Svećenici su ovdje doista misionari. 

Vjernici, pak, na nedjeljnu misu putuju i do 70 kilometara u jednome smjeru. Nakon Uskrsa, na brojna krizmanja, on najčešće leti zrakoplovom. I do dva sata ako treba. Ne zovu ga bez razloga leteći biskup. Gotovo tri mjeseca godišnje je na putu. 

Za biskupa je zaređen u ovdašnjoj protestantskoj katedrali, katolička je bila premala da primi sve vjernike. Obje su katedrale u Tromseu izgrađene iste godine, sredinom 19. stoljeća. U gradu koji broji 180 nacionalnosti, u odnosu na ukupan broj stanovnika apsolutnom svjetskom rekorderu, ekumenizam je na najvišoj razini.


Kopirati
Drag cursor here to close