Šenkovići, 30. travanja 2023.

Nadbiskup Vukšić blagoslovio filijalnu crkvu u mjestu Šenkovići pokraj Novog Travnika

Prije početka Svete mise nadbiskup Vukšić je poškropio zidove nove crkve, a prije početka euharistijske službe blagoslovio novi oltar.
Kultura / Vjera | 01. 05. 2023. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, u popodnevnim satima u nedjelju Dobrog Pastira, 30 travnja 2023. predvodio je Misno slavlje i blagoslovio u mjestu Šenkovići pokraj Novog Travnika novu filijalnu crkvu u čast sv. Roka na teritoriju novotravničke župe Uzašašća Gospodinova. Prije Svete mise okupljeni vjernici sudjelovali su u prigodnoj pobožnosti u čast sv. Roka.

Prije početka Svete mise nadbiskup Vukšić je poškropio zidove nove crkve, a prije početka euharistijske službe blagoslovio novi oltar.  

Foto:PR / Nadbiskup Vukšić blagoslovio filijalnu crkvu u mjestu Šenkovići pokraj Novog Travnika

Riječi pozdrava nadbiskupu Vukšiću, gučogoranskom arhiđakon mons. Pavi Jurišiću, travničkom dekanu preč. Marku Mikići i još četvorici kolega svećenika i svim okupljenim vjernicima uputio je župnik vlč. Marko Majstorović. Također je uputio riječi zahvale svima koji pomogli izgradnju ove filijalne crkve.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo je kazao da se, osim zahvale svima koji su doprinijeli da se podigne ovaj hram Božji i osim čestitke i osim uobičajene pobožnosti koju obavljaju u ovakvim prostorima, sama od sebe nameće osnovna misao za razmišljanje: hram. „Svi dobro znamo da je od samoga početka među kršćanima postojao običaj da se okupljaju u nekim prostorima na molitvu, zahvalu i na sakramentalna slavlja. Već u prvim danima nakon Isusova uskrsnuća Sveto Pismo bilježi da su apostoli zajedno s Majkom Božjom bili okupljeni na molitvu“, rekao je nadbiskup Vukšić te dodao da u najranijim spisima rane Crkve stoji da se okupljaju u manjim zajednicama tada još uvijek po privatnim kućama i prostorima jer onoga, što će kasnije biti nazvano crkvama, još nije bilo.

„Dugo je bio običaj da se kršćani okupljaju na takav skroman način i da, iako u skromnim uvjetima, u svečanom obliku nastavljaju slaviti Isusove sakramente.“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te dodao da, nakon što su ime vlasti dopustile kršćanima da slobodno dišu i planiraju, počinje izgradnja velebnih ili manje velebnih prostora – crkava, katedrala, hramova u kojima su se kršćani okupljali na slavljenje već postojeće tradicije u skromnim uvjetima. „Ono što je obilježava od samih početaka do dana današnjega kršćanska okupljanja u običnim obiteljskim ili drugim uvjetima – i bez velebnih prostora i bez katedrala, u slavlju sakramenata gdje god se oni na dostojan način obavljaju, Krist je prisutan, Krist je blagoslov, Krist je onaj koji po toj sakramentalnoj prisutnosti i našem vjerničkom pristajanju čini da svatko od nas bude hram Božji, hram Duha Svetoga. Primjenom svih ovih crkava, za koje zahvaljujemo svima koji su uložili bilo koji oblik truda pa i onaj najmanji, dok zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se oni podignu i da postoje, moramo stalno ponavljati da je prije svih ovih građevina Isus zaželio da svatko od nas pojedinačno i osobno u svojoj savjesti, u svojoj duši, u svom životu, u svom ponašanju, u svom razmišljanju bude hram Božji“, poručio je nadbiskup Tomo.  

Foto:PR / Nadbiskup Vukšić blagoslovio filijalnu crkvu u mjestu Šenkovići pokraj Novog Travnika

„Pretpostavka Božje prisutnosti u ljudima, draga braćo i sestre, jest naš pristanak da dozvolimo Kristu Gospodinu da se stvarno nađe u nama“, rekao je nadbiskup Vukšić potičući okupljene da, po uzoru i zagovoru sv. Ivana Krstitelja priprave put Gospodinu u duhovnom smislu koji želi stanovati i biti u svojim vjernicima. „U ovim molitvama koje smo već izgovorili i koje ćemo izgovoriti tijekom ovoga obreda stalno se naglašava ta misao Da, poškropili smo ove zidove. Nastavit ćemo s blagoslovom ovog budućeg oltara koji je ovdje pred nama. Zato je još uvijek bez svih ovih ukrasa kojima se slavi Sveta misa. Tek s blagoslovom on će postati oltar. Tek s ovim obredom ova građevina će postati crkva. Ali ona, bez obzira što je blagoslovljena, bez obzira što je sagrađena, može ostati prazna ako mi, koji budemo u nju dolazili i u njoj se okupljali te izgovarali molitve i slavili sakramente, ne dozvolimo Kristu Gospodinu da se nastani u nama, u našim životima, da mi budemo hram Duha Svetoga, da naša tijela, naši životi i sve naše bude mjesto u kojem stanuje Krist Gospodin i da naše cjelokupno, cjeloživotno ponašanje bude priprava i ravnanje prilaza, putova kako bi Krist mogao doći na dostojan način i uči na najprikladniji mogući način u naše živote kako bismo onda, nakon što se on nastanio u nama te u nama i s nama hodi ovim svijetom, i mi bili blagoslov svim ljudima koje susrećemo i cijelome svijetu“, kazao je nadbiskup Tomo.

„Svrha svih ovih zdanja i svih crkava jest naše obraćenje i naše posvećenje. Mi ove zidove i ovaj prostor blagoslivljamo zato da postanu blagoslov nama“, rekao je vrhbosanski nadbiskup dodajući da to čine ponajprije iz zahvalnosti prema Gospodinu da to bude mjesto Božjega boravka i slavlja njegovih sakramenata po kojima će biti prisutan. „Ali još prije toga i još važnije od toga jest da mi, svatko od nas bude mala crkva Božja, mali hram Duha Svetoga, mali hram Presvetoga Trojstva, blagoslov sebi samom i blagoslov svim ljudima koje susrećemo“, pojasnio je nadbiskup Vukšić dodajući da svrha blagoslova nove crkve i novog oltara jest da srce i savjest vjernika budu pozlaćeni kalež, mjesto boravka Boga u njima, a njihova savjest crkva. Izrazio je uvjerenje da je ovo sagrađeno iz obraćenih i posvećenih duša i života okupljenih vjernika. Poželio je da u nedjelju Dobrog Pastira prihvate Krista Gospodina za istinskog Dobrog Pastira. „Neka i u ovom mjestu zaista Dobri Pastir bude Pastir svih ljudi i neka svima pomogne na putu obraćenja i posvećenja i neka tome služi ovaj lijepi prostor“, kazao je na kraju propovijedi nadbiskup Vukšić. (kta)

Kopirati
Drag cursor here to close