Nitko nije savršen

Nadbiskup Barišić: I Isus Krist bi pao po kriterijima kanonizacije

Kultura / Vjera | 20. 01. 2016. u 17:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup splitsko-makarski, mons. Marin Barišić izjavio je u srijedu da kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca nije dovedena u pitanje bez obzira na prigovore iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Što se tiče našeg kardinala Stepinca, svetost njegova ne dolazi u pitanje", rekao je nadbiskup Barišić nakon predstavljanja knjige pape Franje "Božje je ime Milosrđe" odgovarajući na pitanje novinara je li kanonizacija kardinala Stepinca dovedena u pitanje.

"To bih usporedio sa slučajevima kad Papa imenuje kardinale pa onda zbog određenih okolnosti ne proglasi sve, nego imenuje ga, ali ga zadrži in pectore, pa onda, kada dođu uvjeti, i njega proglasi. Gospodin ovdje čini isto tako nešto - kardinal je svet, drži ga in pectore, a želi to objaviti i manifestaciono, svima reći glasno i jasno kad se neki problemi, sporni za neke, riješe", objasnio je nadbiskup svoje stajalište o kanonizaciji kardinala Stepinca, prenosi Hina.

U vezi s primjedbama iz SPC-a o ulozi kardinala Stepinca, nadbiskup Barišić je istaknuo kako nijedan čovjek nije savršen.

"Prigovori Stepincu da nije učinio sve - ja se slažem. Tko u svom životu može reći da je sve učinio? To može reći samo Jedan, kad je na križu rekao 'svršeno je', a svaki drugi čovjek je ograničen i grešan", rekao je. Ni Isus Krist, dodao je, kada bi ga trebalo kanonizirati, ne bi prošao. "Pao bi i Isus Krist po kriterijima kanonizacije", rekao je nadbiskup Barišić.

Po njegovim riječima, u vezi s kardinalom Stepincem treba biti razborit i objektivan i ne svoditi to na politiku, nego ostati na razini evanđeoskog, ljudskog i duhovnog.

Kopirati
Drag cursor here to close