Sarajevo

Euharistijsko slavlje povodom 25. obljetnice biskupskog ređenja kardinala Puljića

Kultura / Vjera | 19. 01. 2016. u 16:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova slavljeno je svečano Euharistijsko slavlje u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja i ustoličenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Na svetoj misi prigodnu homiliju uputio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

"Danas, 19. siječnja 2016. godine, na 25. obljetnicu Tvoga ustoličenja za šestog nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, Gospodin nas je pohodio milošću te nas snagom ljubavi Duha Svetoga okupio u Sarajevu, u ovoj prvostolnici, posvećenoj Presvetomu Srcu Isusovu. U njegovoj ljubavi živi i naša zahvalnost za dvadeset i pet godina Tvoje biskupske službe, tako bremenite i tako dragocjene. U ovoj Svetoj godini Izvanrednog jubileja milosrđa, čestitajući Tebi srebrni biskupski jubilej, dajemo milosrdnom Bogu hvalu za očitovanja njegove blizine po Tvome životu'', kazao je kardinal Bozanić.

Svečana akademija

Podsjećamo, u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu u ponedjeljak je, u organizaciji Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, upriličena svečana akademiju u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja i ustoličenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Tom prigodom mons. Mato Zovkić, prelat Sv. Stolice i profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu kao Kardinalov najdugovječniji suradnik, govorio je o onome što je Kardinal napravio kroz proteklih 25 godina, odnosno koliko je osnovao novih župa, institucija, raznih ureda, centara, odgojnih institucija, koliko je crkava napravio, obnovio, zaredio svećenika …

Osim njega, govor je održao i biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, koji je kao kardinalov školski kolega i prijatelj, govorio o kardinalu Puljiću još iz đačkih dana, o kardinalu kao osobi, njegovim sposobnostima, darovima, karizmama kao pastoralac, duhovnik, odgojitelj, propovjednik.

Papa Franjo uputio čestitku kardinalu Puljiću u povodu 25. obljetnice njegova ustoličenja

Prigodom 25. obljetnice biskupskog ređenja, kardinalu Puljiću, papa Franjo je uputio prigodnu čestitku i blagoslov, koju je pročitao nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

"S predragim klerom i pukom Vrhbosanske ili Sarajevske zajednice u voljenoj Bosni i Hercegovini, čiji si marljivi pastir, želimo uputiti svoje bratske čestitke, kao i molitve za obilježavanje godišnjice, dok se zajedno s tobom prisjećamo osobitih trenutaka tvojega apostolata“, ističe se u Papinoj čestitki.

''Godine 1990. sv. Ivan Pavao II. Naš predšasnik veoma svete uspomene, vidjevši tvoje zaslužne sposobnosti i iskustvo u crkvenim stvarima, imenovao te je Nadbiskupom i Metropolitom Vrhbosanskim ili Sarajevskim i, na spomenutu svetkovinu, unaprijedio te u red biskupstva u bazilici sv. Petra. Tri godine kasnije uzdigao te je na kardinalsko dostojanstvo dodijelivši ti za naslov crkvu sv. Klare od vinograda. Upravljajući tom drevnom i značajnom nadbiskupijom, koja je nažalost pretrpjela bezbrojna zla zbog poznatog i veoma tužnog rata, slijedio si primjer Krista, Dobrog Pastira te si se marljivo pobrinuo za popravljanje ratnih šteta, da se opet brižno izgrade ili obnove crkvene strukture'', stoji, uz ostalo, u Papinoj čestitki.

Kopirati
Drag cursor here to close