U gostima

Gradski uglednici na bajramskom prijemu mostarskog muftije

Predstavnici svih vjerskih zajednica Mostara uživali su u bajramskom prijemu mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića.
Kultura / Vjera | 20. 07. 2021. u 21:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajramski prijem mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, kojem su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, visoki dužnosnici diplomatskih misija u Mostaru, predstavnici javnog, političkog kulturnog, gospodarskog života Grada Mostara i HNŽ-a upriličen je u novootvorenom vakufskom kompleksu Podveležju.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi.

"Nama, aktualnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu povijest svi narodi suočavali s kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje", u prigodnoj bajramskoj čestitci istaknuo je muftija.

Foto: Fena / Politički i religijski predstavnici zajedno na bajramskom prijemu mostarskog muftije

Posebno je ukazao na vrijednosti i značaj njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na osobno odricanja zarad općeg napretka. 

"Istinska ljubav prema Bogu otkriva ono najljepše i najplemenitije u čovjeku, ona ga čini širokogrudnim, pristupačnim i otvorenim. Isključivost, netrpeljivost, zavidnost, osjećaj sile i nadmoći iznevjeravaju i obesmišljavaju učenje vjere čiji najčvršći temelj jesu bogobojaznost, altruizam i samilost", kazao je muftija.

Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva u ime vladike Dimitrija episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske biskupije uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

"Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo", poručio je iguman Danilo.

Foto: Fena / Politički i religijski predstavnici zajedno na bajramskom prijemu mostarskog muftije

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog svećenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić.

Najprije je čestitao muftiji na poduhvatu Islamske zajednice koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, a potom izrazio nadu da će i u buduće, kao i prethodnih godina nastaviti dijeliti bajramske radosti s predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

Foto: Fena / Politički i religijski predstavnici zajedno na bajramskom prijemu mostarskog muftije

Komentirajući dijelove jutrošnje bajramske hutbe reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića o milosrđu i dijeljenju dobra s drugima, kojem pozivaju sve religije, u svojoj bajramskoj čestici fra Iko Skoko, generalni vikar Hercegovačke franjevačke biskupije je kazao da bi čovječanstvo bilo potpuno drugačije kada bi ljudi primjenjivali takve vjerske postulate.

"Ovi blagdani nas tome pozivaju. Možda nećemo doći do tog stupnja ali idemo tim putem", kazao je Skoko.

Bajramsko druženje uzvanica nastavljeno je uz skromnu bajramsku sofru pripremljenu i hotelu Kalima resort.

Kopirati
Drag cursor here to close