19-ogodišnjak

FOTO | Ljubo iz Metkovića pobjednik Časnog krsta kod Mostara

Plivanje za Časni krst i ove godine je održano tradicionalno na Bogojavljenje.
Kultura / Vjera | 19. 01. 2024. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetnaestogodišnji Ljubo Knezić iz Metkovića pobjednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Ortiješu kraj Mostara. 

Ovo je njegovo prvo sudjelovanje na natjecanju, a planirao je doći i prošle godine, kada je zbog visokog vodostaja plivanje otkazano.

''Ove godine sam obećao da ću doći, ostvarila se želja i osvojio sam Časni krst. Za mene ovo znači sve! Ovo mi je bila želja od malih nogu, ne mogu vjerovati da sam osvojio'', rekao je ovaj mladić za medije.

Plivanje se održalo uz nadzor Interventne Spasilačke službe spašavanja (ISS).

Foto: Bljesak.info / Plivanje za Časni krst 2024.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar i ove godine na Bogojavljenje organiziatori su plivanja za Časni krst, na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Prije plivanja održana je Sveta Liturgija u crkvi Svetog Despota Stefana i Evgenija u Ortiješu.

Foto: Bljesak.info / Plivanje za Časni krst 2024.

I djevojke na plivanju

Prošlo održavanje ove manifestacije obilježila je pobjeda djevojke, i to tada šesnaestogodišnje Slađane Milićević iz Nevesinja, koja je i prva žena u povijesti koja je osvojila, ali se i natjecala za Časni krst u Mostaru. 

Podsjetimo, plivanje za Časni krst u Mostaru prvi put je održano 2017. godine u Mostaru te je postao tradicionalan za Srpsku pravoslavnu zajednicu.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. siječnja Bogojavljenje, blagdan krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krstio ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije. Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a evanđelisti su zapisali njegove riječi: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni".

Foto: Bljesak.info / Plivanje za Časni krst 2024.

Narodni običaj

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih blagdana jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božjeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji".

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha. Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema srpskom narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!". U brojnim gradovima i mjestima održava se natjecanje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode. 

Foto: Bljesak.info / Plivanje za Časni krst 2024.
Kopirati
Drag cursor here to close