Rusi zadovoljni, Vatikan se pravda

Litva pozvala apostolskog nuncija na razgovor zbog Papine izjave o ruskim carevima

Vatikan je jučer pojasnio kako papa Franjo u svome govoru nije namjeravao veličati ruski imperijalizam.
Kultura / Vjera | 30. 08. 2023. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica EU-a Litva, u kojoj živi većinsko katoličko stanovništvo, pozvala je na razgovor glavnoga vatikanskog diplomata u zemlji, nakon što je papa Franjo u govoru u petak poručio mladim Rusima da ne zaborave da su nasljednici "velikoga Ruskog Carstva".

Kao odgovor na Franjino video obraćanje uživo katoličkoj mladeži okupljenoj u Sankt Peterburgu u petak, litavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je apostolskog nuncija "na razgovor" nakon što se nadbiskup vrati s odmora, rekao je danas glasnogovornik ministarstva.

Vatikan je jučer pojasnio kako papa Franjo u svome govoru nije namjeravao veličati ruski imperijalizam. U govoru je spomenuo ruskog cara Petra Velikog i caricu Katarinu II., podsjetivši da su oni proširili Rusko Carstvo, prenosi Hina.

Upravo je Katarina II. pripojila Ruskome Carstvu u 18. stoljeću dijelove Litve i Poljske. Dvije su se zemlje odvojile nakon Prvoga svjetskog rata.

Vatikan je pojasnio da je Franjina namjera bila "očuvati i promicati sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini".

Ukrajina, koja je nekoć i sama bila dio istog carstva, rekla je da su komentari "žalosni", a Kremlj ih je opisao kao "vrlo zadovoljavajuće".

Litva je zemlja u kojoj živi 2,8 milijuna stanovnika, a tri četvrtine ih se izjasnilo rimokatolicima. Litavci su oštri kritičari Rusije i konstantno podupiru Ukrajinu i u Europskoj uniji i u NATO-u.

Kopirati
Drag cursor here to close