Prednost daju ideologiji

Papa Franjo kritizirao konzervativce u američkoj Katoličkoj crkvi

Papa Franjo je kazao da postoji "veoma snažan i organiziran nazadnjački stav" unutar američke Katoličke crkve
Kultura / Vjera | 29. 08. 2023. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo kritizirao je pojedine konzervativce u američkoj Katoličkoj crkvi jer prednost daju ideologiji umjesto vjeri, javlja Anadolu.

Kako je objavio časopis "La Civilta Cattolica", papa je ove stavove iznio u razgovoru s članovima isusovačke sekte tijekom putovanja u portugalsku prijestolnicu Lisabon početkom ovog mjeseca povodom Svjetskih dana omladine.

Papa Franjo je tada kazao da postoji "veoma snažan i organiziran nazadnjački stav" unutar američke Katoličke crkve.

"Želim podsjetiti ove ljude da je reakcionizam beskoristan, potrebno je shvatiti da postoji evolucija u razumijevanju pitanja vjere i morala. Konkretno, atomska bomba je danas grijeh, smrtna kazna je grijeh, ne može se sprovoditi, a ranije nije bilo tako. Ropstvo su, na primjer, prije mene tolerirali neke pape, ali danas je situacija drugačija. Razumijevanje ljudi se vremenom mijenja", kazao je Franjo.

Dodao je da je ipak pogrešan stav da je crkvena doktrina monolitna.

"Ali, neki idu previše u prošlost. Izoliraju se i žive po ideologiji umjesto da žive kako vjera nalaže. Ako napustiš vjeru u život i zamijeniš je ideologijom, gubiš, baš kao u ratu", pojasnio je poglavar Katoličke crkve.

Kopirati
Drag cursor here to close