Izaslanstvo iz BiH u Vatikanu

Vatikan podržava BiH u EU i dogovor o Izbornom zakonu

Nakon kratkog razgovora s Papom tijekom opće audijencije, izaslanstvo iz BiH sastalo se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Parolinom.
Kultura / Vjera | 21. 09. 2023. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suradnja među narodima u Bosni i Hercegovini i izgradnja međusobnog povjerenja ključne su poruke koje su se mogle čuti jučer u okviru aktivnosti koje je izaslanstvo BiH imalo u Vatikanu, gdje je nazočilo općoj audijenciji Svetog Oca.

Izaslanstvo, u kojemu su bili zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar obrane Zukan Helez, zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za resurse, general-bojnik Gojko Knežević, susrelo se s papom Franjom i najvišim dužnosnicima Vatikana, uključujući i drugog čovjeka u hijerarhiji Vatikana, državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina.

Nakon kratkog razgovora s Papom tijekom opće audijencije, izaslanstvo iz BiH sastalo se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Parolinom.

U razgovoru koji je trajao 50 minuta, umjesto planiranih 20, razmatrani su odnosi BiH i Svete Stolice, vjersko dušobrižništvo u Oružanim snagama BiH, kao i mogućnosti daljnje gradnje međusobnog povjerenja u Europi i regiji zapadnog Balkana.

Foto: PR / Slaven Galić u Vatikanu

Galić je u izjavi za Večernji list nakon ovih susreta kazao i kako je Parolin potvrdio da Vatikan podržava članstvo BiH u EU, dogovor o Izbornom zakonu, rad vojnog ordinarija nadbiskupa Tome Vukšića i poštivanje ugovora između BiH i Svete Stolice, uz poruku kako je nužno raditi na vraćanju imovine oduzete za vrijeme komunizma.

Galić je u razgovoru s Parolinom ukazao na tri značajne teme - prva se odnosi na rad koji provode s nadbiskupom Vukšićem, a koji osigurava vjerska prava katolika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Istodobno, u pogledu teme koja se odnosi na izborno zakonodavstvo, Galić je Parolinu prenio stav kako Hrvati, kao konstitutivan narod u BiH, traže osiguranje jednakih prava s drugim dvama narodima, a osobito to vrijedi u pogledu poštivanja prava na izbor legitimnih političkih predstavnika u onim institucijama koje su Ustavom određene za predstavljanje naroda.

U tom kontekstu Galić je podsjetio kako do sada nije bilo spremnosti dijela političkih opcija u BiH za postizanjem dogovora oko ovog pitanja.

Dodao je i kako je uz napore međunarodne zajednice riješen dio problema, no i dalje ostaje riješiti pitanje izbora legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

Na kraju Galić je jasno poručio kako su Hrvati oduvijek dio zapadne civilizacije te čimbenik koji želi što bržu integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Potpora Vatikana na europskom putu BiH zasigurno je važan segment daljnjeg ubrzanja integracijskih procesa uzimajući u obzir autoritet koji Sveta Stolica ima u međunarodnim odnosima.

Kopirati
Drag cursor here to close