Hercegovačka franjevačka provincija

Idući tjedan u Mostaru obilježavanje godišnjica rođenja i smrti fra Didaka Buntića

Sveta misa služit će se u 18 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, nakon čega će uslijediti Akademija u 19 sati, najavljeno je iz Povjerenstva za obilježavanje fra Didakovih obljetnica.
Kultura / Vjera | 18. 06. 2022. u 08:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića, Hercegovačka franjevačka provincija u srijedu, 22. lipnja, organizira svetu misu za fra Didaka te Akademiju.

Sveta misa služit će se u 18 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, nakon čega će uslijediti Akademija u 19 sati, najavljeno je iz Povjerenstva za obilježavanje fra Didakovih obljetnica.

Organizatori su podsjetili kako je Uprava provincije imenovala Povjerenstvo za obilježavanje dvije fra Didakove obljetnice, odnosno članove fra Nikolu Rosančića, fra Miru Šegu, fra Ivana Marića ml. i fra Iku Skoku.

Povjerenstvo je ranije, na sastanku održanom prošle godine u Čitluku, predložilo da se organizira "Godina fra Didaka Buntića" počevši od 9. listopada prošle godine do 9. listopada ove godine, a u povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti.

Obilježavanje je do sada održano u Čitluku i Gradićima u veljači 2021. godine, dok će na Širokom Brijegu biti organizirano 9. listopada 2022. godine.

Fra Didak Buntić jedan je od najvećih i najpoznatijih fratara Hercegovačke franjevačke provincije koji je za vrijeme svoga života opismenjavao ljude, a 1917. godine spašavao je siromašnu djecu od gladi. Bio je provincijal, ravnatelj gimnazije i podigao je širokobriješku crkvu.

Rođen je na Paoči, župa Gradnići, 9. listopada 1871. godine. Preminuo je 3. veljače 1922. godine u Čitluku. Njegovi zemni ostaci preneseni su iz Čitluka u Mostar 22. lipnja 1938., a iz Mostara u širokobriješku baziliku 9. listopada 1938. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close