Fra Didak Buntić

Godišnjica smrti čovjeka koji je od gladi spasio 17 tisuća djece

Fra Didak se zalagao za opismenjavanje naroda u Hercegovini krajem 19. i početkom 20. stoljeća.
Kultura / Vjera | 03. 02. 2022. u 15:04 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizom manifestacija u četvrtak se obilježava 100. godišnjica smrti znamenitog hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, prosvjetitelja, narodnog predstavnika i humanitarca, zahvaljujući čijem je djelovanju od gladi spašeno 17.000 djece i mladih s područja Hercegovine.

Svetim misama u Gradnićima kod Čitluka, nizom tribina i predavanjima te dokumentarno-glazbenim pastoralom ''Didak – svjetlost iz Hercegovine'', koji će se navečer održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, Hercegovačka franjevačka provincija podsjetila na djelo fra Didaka Buntića, kojega se naziva 'Ocem Hercegovine' i Mojsijem. Ova predstava svjedoči o fra Didakovu pothvatu kada je krajem Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat za 17.000 djece kojima je prijetila smrt zbog gladi.

Fra Didak se zalagao za opismenjavanje naroda u Hercegovini krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Djelovao je iz Širokog Brijega, gdje je predavao u Gimnaziji, no brinuo se i za škole u okolici, u koje je uveo specifičnu metodu širenja pismenosti prema kojoj su učenici dalje prenosili svoje znanje nakon što bi ga stekli u školi.

Fra Didak je ustao i protiv nepravednog odnosa austrougarske vlasti prema Hercegovini i njezinom gospodarstvu prosvjedujući kod vlasti u Beču zbog brojnih nameta.

Nakon rata 1919. je izabran za provincijala. Umro je sa samo 50 godina 3. veljače 1922. godine.

Povodom godišnjice je i Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala prigodnu poštansku marku s njegovim likom.

Kopirati
Drag cursor here to close