Obljetnica

'Hodnjom sjećanja' nastavljeno obilježavanje 'Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Mještani Crnih Lokava, Dobrkovića, grada, Knešpolja, Mokrog i Turčinovića uobičajeno su pješačili od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa u Širokom Brijegu...
Kultura / Vjera | 05. 02. 2024. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje "Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca" ili 79. obljetnice njihova ubojstva nastavljeno je u nedjelju, 4. veljače, "Hodnjom sjećanja".

Mještani Crnih Lokava, Dobrkovića, grada, Knešpolja, Mokrog i Turčinovića uobičajeno su pješačili od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa u Širokom Brijegu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca, priopćeno je iz Vicepostulature Široki Brijeg.

Kod ratnog skloništa u 17 sati dočekao ih je vicepostulator fra Miljenko Stojić i skupina franjevaca gdje su predstavnici skupina zapalili svijeće, a fra Ivan Crnogorac predvodio je prigodnu molitvu.

Nakon Hodnje sjećanja bila je krunica u 17.30, a zatim misa u 18 koju je predvodio župnik u Gorici-Sovićima fra Marin Karačić. U propovijedi je govorio kako vjernici ne mogu služiti dvojici gospodara.

"Kad se sjetimo Isusova života, vidimo da ni njega nisu svi niti voljeli ni prihvaćali, štoviše i ubili su ga. Isus je bio provokacija, bio je čvrsti znak Onoga kome je pripadao, bio je toranj kojeg se nije moglo skriti ni zataškati, nego jedino srušiti. Od dana kad je Isus hodao zemljom pa do danas imamo toliko primjera tih tornjeva i kula koje se nisu dale zataškati, koje se nisu dale ni kupiti, niti potplatiti, pa su ih nemilosrdno rušili, jer to je bilo jedino rješenje. Ti tornjevi su i naši pobijeni fratri i naš vjerni narod. Ali kaplje njihove krvi, kao cigle gradile su nove i još veće i tornjeve, i kule, i građevine, i još uvijek ih grade", kazao je fra Marin.

I ove godine Vicepostulatura je raspisala natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, te su na kraju mise podijeljene nagrade za uzrast mladež.

Prvu nagradu dobio je Jakov Kraljević za pjesmu pod naslovom "Za one kojih nema". Mia Musa dobila je drugu nagradu za rad "Tišina vjerom protkana", a pjesmu "Svjedoci" napisao je, skladao za nju glazbu i otpjevao Mladen Mandžo koji je dobio treću nagradu.

Kopirati
Drag cursor here to close