FOTO | Svečano u Bijelom Polju kod Mostara na proslavi Cvjetnice

Nekoliko stotina vjernika s maslinovim grančicama u ruci ispunilo je crkvu, prostrano župno dvorište i plato ispred crkve.
Kultura / Vjera | 24. 03. 2024. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje, kad se katolici spominju Gospodnjeg ulaska u Jeruzalem, u Bijelom Polju, okupila je kod crkve veliki broj vjernika.

Nekoliko stotina vjernika s maslinovim grančicama u ruci ispunilo je crkvu, prostrano župno dvorište i plato ispred crkve.

Sv. Misu u 11:00 sati predvodio je i na početku maslinove grančice blagoslovio bjelopoljski župnik don Rajko Marković.

Foto: Župa Potoci / Svečano u Bijelom Polju kod Mostara na proslavi Cvjetnice

U 11:00 sati zazvonila su sva tri bjelopoljska zvona i najavila svečano slavlje, poslije, kad je na zvoniku otkucalo 11,00 sati uputila se procesija iz sakristije na glavni oltar predvođena ministrantima, piše stranica Župe Potoci.

Na čelu je išao veliki križ zastrt ljubičastim platnom, okićen maslinovim grančicama i upaljenim svijećama, koji su nosili bjelopoljski mladići u svečanim tunikama, zatim ostali ministranti, pa župnik. Za vrijeme izlaska na oltar Veliki pjevački zbor intonirao je ulaznu pjesmu: ''Dan nam svečan osvanu''. Vjerni je puk skrušeno pratio i sudjelovao u svečanim obredima.

Na početku je župnik sve nazočne pozdravio i predstavio liturgijski program dana, zatim je blagoslovio maslinove grančice na pripravljenom mjestu za potrebe Crkve, koje će biti spaljene na Čistu srijedu i tim će se pepelom pepeljati na početku sljedeće korizme, a potom je blagoslovio i maslinove grančice koji je vjerni puk držao u svojim rukama za svoje obiteljske potrebe.

Foto: Župa Potoci / Svečano u Bijelom Polju kod Mostara na proslavi Cvjetnice

Poslije blagoslova maslinovih grančica župnik je navijestio prigodno Evanđelje i najavio svečanu procesiju koja je krenula iz župne crkve, na plato pred crkvom, pa prema župnoj kući - naprijed je išao križ zastrt ljubičastim platnom i okićen maslinovim grančicama praćen s dvije upaljene svijeće, zatim sva školska djeca, pa puk Božji iz crkve, te 10-ak ministranata, župnik, pjevači i na kraju preostali puk Božji, koji je bio pred crkvom.

Procesija je krenula ispred crkve prema župnoj kući, te izišla na nogostup uz glavnu cestu, pa s gornje strane crkve pokraj spomenika ušla u crkveni prostor, zatim na plato pred crkvom i svečano ulazila u crkvu pjevajući prigodne pjesme i psalme. Pjevale su se prigodne pjesme: ''Židovska su djeca'', ''Slava, čast i hvala Ti''…. dok nije procesija ušla u crkvu, ali je i veliki dio svijeta, koji nije mogao ući u crkvu, ostao vani na platou pred crkvom.

Župnik je izmolio Zbornu molitvu i nakon toga je slijedila sv. Misa uobičajenim redom. Služba riječi u kojoj su sudjelovali mladi koji su vrlo razgovjetno pročitali misna čitanja.

Foto: Župa Potoci / Svečano u Bijelom Polju kod Mostara na proslavi Cvjetnice

Muka Isusova je lijepo i pobožno pročitana sa svim pratećim ulogama što su vjernici s velikom pobožnošću pratili i proživljavali.

Obred sv. pričesti trajao je prilično dugo jer je dan prije bila župna ispovijed pa se sav okupljeni puk pričestio.

Župnik je najprije pričestio ministrante, pa svijet koji je stajao sredinom crkve, zatim one koji su došli na sv. pričest ispred crkve, a potom svijet u crkvi, dok su se pjevači pričestili nakon sv. Mise.

Sv. pričest primala se u dubokoj pobožnosti i savršenom redu, a pjevači su s kora ovaj čin popratili prikladnim liturgijskim pjesmama.

Nakon sv. Mise, iako je počela padati kiša, svijet se kratko zadržao pred crkvom u ugodnom razgovoru i druženju, a onda su se svi uputili svojim kućama na obiteljski ručak.

''Bogu hvala na ovako jednom lijepom i pobožnom danu Cvjetnice na početku Velikog tjedna u Bijelom Polju'', poručili su iz ove župe.

Sve fotografije možete pogledati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close