Zapažen nastup

HKUD ''Bijelo Polje'' Potoci uveličalo Festu sv. Vlahe u Dubrovniku

Zajedno sa župnikom don Rajkom, članovi društva i župljani hodočastili su na ovaj događaj koji je važan za Dubrovnik i cijelu dubrovačku regiju.
Kultura / Flash | 06. 02. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HKUD ''Bijelo Polje'' iz župe Potoci-Bijelo Polje uveličalo je ove godine Festu sv. Vlaha u Dubrovniku.

Zajedno sa župnikom don Rajkom, članovi društva i župljani hodočastili su na ovaj događaj koji je važan za Dubrovnik i cijelu dubrovačku regiju.

Video: HKUD Bijelo Polje

Na svojoj web stranici opisali su detaljno svoje dojmove, od koji su izdvojili kako je  povorka s velikim brojem ministranata, svećenika i biskupa krenula iz biskupske palače prema oltaru.

''Festanjuli, organizatori Feste, su na svim glavnim mjestima, sve pozorno prate i dostojanstveno organiziraju. Nadbiskup zadarski mons. Milan Zgrablić predslavio sv. Misu na kojoj je nazočno preko 16 tisuća vjernika. Mladi čitaju, pjeva mješoviti dubrovački zbor sastavljen od pjevača dubrovačkih župa. Nadbiskup u propovijedi daje za primjer sv. Vlaha, koji je 1052 godine zaštitnik Dubrovnika'', opisuju svoje doživljaje iz društva.

Foto: HKUD Bijelo Polje / HKUD Bijelo Polje Potoci uveličalo Festu sv. Vlahe u Dubrovniku

Navode kako je poslije sv. Mise najavljena svečana procesija kroz Grad s moćima svetaca i mučenika te Isusovim pelenicama, u kojoj je sudjelovalo svećenstvo, redovništvo, predstavnici iz političkog, kulturnog i javnog života Grada i Države.

''Uskoro do nas dolazi i župnik i mi se uključujemo u procesiju za svojim barjakom i tablom u pjesmi, koju od nas prihvaćaju i okolni hodočasnici, jer pjevamo naše poznate crkvene pjesme: Kriste u Tvoje ime, Veselo braćo, Ima jedna duga cesta, O mila Majko, Čuj nas Majko, Klanjam ti se smjerno...'', dodaju iz društva.

Foto: HKUD Bijelo Polje / HKUD Bijelo Polje Potoci uveličalo Festu sv. Vlahe u Dubrovniku

Opisali su i svoj nastup u Dubrovniku.

''Mješani, zajednički i muški bećarac, autohtona pjesma, pjesma u kolu i trusa, zatim ''Šćepan križ'' i ''Tulipan'' i sve su točke popraćene spontanim pljeskom okupljenog mnoštva, a na desetke mobitela je snimalo naš program. Tu su stihovi - Bijelo Polje poviše Mostara….., Mlado Društvo zapjevajmo glasno……, Dubrovniče najmilije mjesto….., Bijela ruža nasred polja kliče…., Pod prozorom moje drage….., Dolinom se šetala…, a kad Roko zasvira na usnu harmoniku trusu, sve se skoči na noge. Krenula je pjesma mješanih bećaraca: Nema raja bez rodnoga kraja…. Tri livade….., a primijetila se i pokoja suza u očima okupljenog puka'', navode iz HKUD-a ''Bijelo Polje''.

Galeriju fotografija i detaljne dojmove možete vidjeti na ovome linku.

Kopirati
Drag cursor here to close