Konferencija o milosrđu

Europa i Crkva u Europi nisu zaboravili BiH

Kultura / Vjera | 20. 09. 2016. u 09:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Euharistijskim slavljem, jučer je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu završen Europski susret o djelima milosrđa, koji je od 15. do 18. rujna 2016. održan u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Susret je održan u organizaciji Komisija Vijeća europskih biskupskih konferencija Caritas in Veritate (Ljubav u Istini), te u suradnji s Biskupskom konferencijom Bosne i Hercegovine.

Svetu misu predvodio je dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, u zajedništvu s dopredsjednikom Vijeća europskih biskupskih konferencija mons. Angelom Massafrom, predsjednikom Albanske biskupske konferencije, nadbiskupom skadarsko-pultskim, i još osam biskupa, dvadesetak svećenika te predstavnika pojedinih institucija koja čine dobra djela iz raznih europskih zemalja.

Na susretu su sudjelovali predstavnici raznih crkvenih organizacija koje se bave djelima milosrđa: Caritasa Europe, Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), Justitia et Pax Europe, Europske federacije katoličkih liječnika (FEAMC), Europske federacije banaka za prehranu (FEBA), Međunarodnog povjerenstva za katolički pastoral u zatvorima (ICCPPC), Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (UCESM), Međunarodne kršćanske unije gospodarstvenika (UNIAPAC), Međunarodne katoličke komisije za migracije (ICMC) te Europskog centra za radnička pitanja (EZA).

Nazočni su bili i predstavnici pojedinih tijela Svete Stolice te veći broj delegata pojedinih europskih biskupskih konferencija. Također sudjeluje desetak predstavnika raznih institucija i tijela Katoličke Crkve u BiH koji se bave djelima milosrđa.

Generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija mons. Duarte da Cunha  uputio je riječi zahvale Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine na čelu s njezinim predsjednikom kardinalom Vinkom Puljićem i dopredsjednikom Vukšićem te Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i brojnim drugim crkvenim institucijama u Sarajevu koje su ugostile sudionike susreta. Izrazio je radost što su imali prigodu, tijekom svog boravka u glavnom gradu BiH, čuti i vidjeti kako žive ljudi i Crkva u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na upravo završeni susret, potaknuo je sve da čine djela milosrđa te budu svjedoci nastojanja Crkve da i po ovom susretu potaknu sve na dobra djela i na ljubav prema Bogu i bližnjemu te svoju ukorijenjenost u evanđelju.

''Europa i Crkva u Europi nije zaboravila vas u Bosni i Hercegovini i nikad vas neće zaboraviti'', poručio je na kraju mons. Duarte. Izaslanstvo Europskoga susreta o djelima milosrđa otac Luis Okulik, mons. Youssef Soveif, Martin Esposito, Piergiorgo Sciacqua, Marie-Lavre Denas, mons. Jean-Claude Hollerich, mons. Bohdan Dzyurakh i mons. Enzo Rodinis posjetili su drugoga radnog dana ove manifestacije Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Predsjednik Društva, mons. prof. dr. Franjo Topić govorio im je tom prigodom o djelatnosti Napretka, osobito nakon što je obnovljen 1990. godine. Gosti su bili impresionirani dometima, napose u oblasti kulture, koje je HKD ostvarilo, i zaželjeli su prof. Topiću i Napretku još puno uspjeha u radu.

Kopirati
Drag cursor here to close