Široki Brijeg

'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca' od 2. do 7. veljače

Na sami dan obljetnice, u utorak, 7. veljače, program počinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.
Kultura / Vjera | 29. 01. 2024. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca" bit će održani u povodu 79. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću od 2. do 7. veljače u Širokom Brijegu u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Vicepostulator će 2. veljače u 10 sati položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava, priopćeno je iz Vicepostulature Široki Brijeg.

U nedjelju, 4. veljače, u 17 sati očekuje se dolazak sudionika "Mimohoda sjećanja" koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca, te nazočiti krunici i misi u samostanskoj crkvi.

Na sami dan obljetnice, u utorak, 7. veljače, program počinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Program se nastavlja molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca, nakon čega slijedi misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

"U Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno je 2.189 osoba, iz Zapadnohercegovačke županije 7.128, iz BiH oko 50.000 Hrvata katolika, a crkvenih osoba krštenih u BiH 225. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio 'Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk', a Županija 'Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja'. Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk počinju 4. veljače. Prvog dana, u nedjelju, misu predvodi fra Marin Karačić, sutradan fra Dario Dodig, a u utorak, 6. veljače, fra Mario Knezović", navode iz Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Kopirati
Drag cursor here to close