Svečana akademija

Čitava godina posvećena Carevoj džamiji u Stocu

Careva džamija je inspiracija kojoj će Islamska zajednica posvetiti čitavu godinu kao jednoj od najstarijih džamija u Hercegovini.
Kultura / Vjera | 24. 07. 2019. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sultan Selimova (Careva) džamija bila je još davne 1519. godine centar oko kojeg se razvijala čaršija i oblikovala je Stolac onakvim kakav je. Kroz sve godine predstavljala je simbol onoga što se život zove'', rekao je Orhan Tikveša, predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice Stolac povodom obilježavanja svečane akademije 500 godina Sultan Selimove (Careve) džamije koja će se održati u petak, 26. srpnja na platou Stare tepe u centru Stoca.

Tikveša je podsjetio kako je Careva džamija inspiracija kojoj će Islamska zajednica posvetiti čitavu godinu kao jednoj od najstarijih džamija u Hercegovini, opisujući ju kao raskrižje civilizacijskih silnica koje predstavlja primjer suživota i tolerancije.

Mersed efendija Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac i imam Careve džamije naglasio je kako je ovo veliki događaj za zajednicu u cjelini te pojasnio cjelokupan program.

Foto: Bljesak.info / Detalj s konferencije za medije

''U prvom dijelu programa čut ćemo obraćanja visokih službenika, pokrovitelja i predstavnika islamske zajednice, zatim nas očekuje dodjela priznanja za ljude koji su dali dobrinos u razvoju Islamske zajednice u Stocu. Koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatih okrunit će večer obilježavanja'', kazao je Mersed efendija Šabanović.

Dodao je također kako se 22. kolovoza planira obilježiti i dan rušenja i obnove svih džamija u Stocu, u rujnu je planiran međureligijski susret mladih s jednom važnom tribinom o temi poroka i raznih devijacija u društvu, dok je za listopad planiran znanstveni skup na kojemu će se govoriti na temu Careve džamije te na neki način predstaviti monografija o stolačkim džamijama koja je u izradi i koja bi, po riječima Šabanovića, trebala biti gotova do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close