Svečano

Apostolski nuncij Chullikatt slavio Misu na spomendan Drinskih mučenica u Sarajevu

Zajednici sestara Kćeri Božje ljubavi iz samostana svetoga Josipa na Banjskom Brijegu pridružile su se na Misnom slavlju i sestre iz Zagreba, Granešine i Novog Sarajeva...
Kultura / Vjera | 16. 12. 2023. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Euharistijskim slavljem, u večernjim satima u četvrtak, 15. prosinca 2023. u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom brijegu u Sarajevu, koja je mjesto posebnog štovanja blaženih Jule, Berchmana, Krizine, Antonije i Bernadete poznatih pod imenom Drinske mučenice, svečano je proslavljen spomendan u čast ovih pet sestara Kćeri Božje ljubavi koje je u prosincu 1941. podnijele mučeničku smrt iz ljubavi prema Isusu Kristu. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt uz koncelebraciju dvadeset svećenika među kojima je bio i rektor ove crkve te odgojitelj u internatu vlč. Darko Endrich, javlja katolička tiskovna agencija BiH.

Zajednici sestara Kćeri Božje ljubavi iz samostana svetoga Josipa na Banjskom Brijegu pridružile su se na Misnom slavlju i sestre iz Zagreba, Granešine i Novog Sarajeva te redovnice drugih družbi i brojni drugi štovatelji Drinskih mučenica među kojima i učenici nastanjeni u internatu Katoličkog školskog centra sv. Josipa koji djeluje u sklopu ovog, u komunističkom vremenu oduzetog i kasnije vraćenog sestarskog zdanja, te bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Vogošće.

Riječi pozdrava apostolskom nunciju Chullikattu i svim nazočnima, u ime nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, i u ime s. Ljilje Martić, predstojnice zajednice sestara Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu, te u svoje ime uputio je mons. Ćosić. Najprije je istaknuo da se prisjećaju radosnog trenutka od 24. rujna 2011. kada je, „tijekom Euharistijskog slavlja, kard. Angelo Amato, tadašnji pročelnik Zbora za proglašenje svetih, obznanio da je Sveti Otac Benedikt XVI., svojom apostolskom vlašću dopustio da se pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice od tada naziva blaženicama i da se svake godine na dan njihova rođenja za nebo, petnaestoga prosinca, slavi njihov spomendan“.

Osvrćući se na početku prigodne propovijedi na pročitani odlomak iz evanđelja koji donosi Isusov poziv: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom“ [Lk 9,23], nuncij Francis pojasnio je da je tu riječ o „potpunom predanju, odricanju od samoga sebe, odnosno distanciranju od svega onoga što bi nas moglo udaljiti ili odvojiti od Isusa“. Pojasnio je stoga da „uzeti križ“ znači slijediti Isusa služeći drugima, trošiti se za druge pomažući im u njihovim nevoljama dok izdišu pod teretom vlastitog života, brinuti se o drugima zaboravljajući sebe i svoje vlastite interese. „Kad Isus govori o 'prihvaćanju križa', ne misli na prihvaćanje u smislu nanošenja ili uživanja u boli. Naprotiv, Isus nas poziva da križ prihvatimo u slobodi i iz ljubavi, onako kako ga je on sam prihvatio i nosio na svom putu do Kalvarije. To je bio je njegov put – put do trijumfa u blaženstvu uskrsnuća“, kazao je nuncij Chullikatt.

Čudesan primjer...

Potom je apostolski nuncij Francis progovorio o bl. Drinskim mučenicama „koje su dale čudesan primjer vjere, hrabrosti, snage i postojanosti u vjeri, koja je bila izvor njihove snage da svoje živote prinesu Bogu kao žrtvu za mir u svijetu i u ovoj lijepoj Zemlji koja je stoljećima bila mučena ratovima i 'oblivena' potocima krvi i suza njezinih stanovnika“. „Kad bismo živote ovih službenica Božjih prosuđivali isključivo ljudskim očima, lako bismo pomislili da su bili uzaludni. Ali, gledajući ih Isusovim očima, zaključujemo da se svjetiljke, koje su one zapalile u Crkvi i svijetu, nikada neće ugasiti“, istaknuo je nuncij Chullikatt.

Govoreći u nastavku o Kćerima Božje ljubavi – Družbi kojoj ove blaženice pripadaju, podsjetio je da su u Sarajevu prisutne još od 1882., kada ih je, po svom dolasku u ovu Nadbiskupiju, pozvao prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler, s ciljem da preuzmu brigu za odgoj i obrazovanje ženske mladeži. „Njihova je redovnička karizma služenje siromasima, prognanima, izbjeglicama, bolesnima i svim ljudima u potrebi, što su one dosljedno u ime Isusovo i činile. Tko je god pokucao na njihova vrata, sestre su mu otvarale i pomagale, i to svima bez razlike na vjeru, naciju ili stalež. S razlogom se Kćeri Božje ljubavi u ovoj zemlji naziva 'zlatne osobe pune ljubavi'“, riječi su apostolskog nuncija.

Mnogi vjeru propovijedaju...

Nadbiskup Chullikatt je zatim ukratko prikazao životni put svake od pet sestara blaženica koje su početkom Drugog svjetskog rata djelovale u samostanskoj zajednici Marijin Dom na Palama nedaleko od Sarajeva te istaknuo da su ubijene „iz mržnje prema katoličkoj vjeri i iz krajnjeg prezira prema ljudskom dostojanstvu, osobnom integritetu i vjerskoj čistoći ovih nedužnih i potpuno bespomoćnih redovnica“. „One su vjerno živjele svoj posvećeni život u skladu s Božjom voljom vršeći svoje zavjete i slijedeći put svetosti, prihvativši žrtvu mučeništva u ime Isusovo. Sestre su došle u Bosnu da vršeći Božju volju čine dobro siromasima, bolesnima i svima koji su ranjivi. U to tragično ratno vrijeme, radile su u vrlo teškim uvjetima, a sve su strpljivo podnosile, u tišini i potpunoj predanosti Božjoj providnosti. Časne su se sestre brinule za sve koji su dolazili na vrata njihove kuće na Palama, pritom ne praveći nikakve razlike“, kazao je nuncij Chullikatt dodavši da su oni koji pomažu drugima često „osuđeni na patnju zbog svoje ljudskosti, plemenitosti i velikodušnosti“.

Na kraju propovijedi apostolski nuncij je primijetio da danas „vjeru mnogi propovijedaju, a malo ih je koji vjeru svjedoče“. „Mučenici žive svoju vjeru, a vjera koja se ne živi ne stvara mučenike. Stoga i mi, poput Drinskih mučenica, hrabro svladavajmo životne prepreke i kao istinski svjedoci vjere oduprimo se izazovima našeg vremena kojima smo izloženi, radije nego da se kukavički povlačimo u tišinu. Put mučenika koji propovijedaju vjeru i iskazuju ljubav prema Bogu i bližnjemu nikada nije bio lak. Često su bili prisiljeni da kao i naš Gospodin nose krunu od trnja. Ali mi vjerujemo da mučenička smrt nije nikada kraj nego samo početak života, i to vječnog života u Bogu“, kazao je nuncij Chullikatt potaknuvši sve da mole od Boga milost da i oni, potaknuti primjerom blaženih Drinskih mučenica, budu „duhovno dovoljno snažni da možemo biti vjerodostojni Isusovi svjedoci“.

Nakon popričesne molitve nazočnima se, u ime provincijalne glavarice sestara Kćeri Božje ljubavi sa sjedištem u Zagrebu s. Gordane Igrec, obratila njezina izaslanica s. Snježna Stjepandić koja je dugo godina živjela i djelovala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon što je pozdravila nuncija Chullikatta, diplomatske predstavnike i sve nazočne, podsjetila na dane mučeništva pet blaženica iz ove Družbe. „Današnji dan, 15. prosinca 1941. bio je dan opće žalosti u cijeloj našoj Družbi i šire kada su svi naši samostani zaplakali radi užasa koji je pogodio četiri sestre u Goraždu s. Julu, s. Krizinu, s. Antoniju i s. Bernadetu, a uskoro i s. Berchmanu. Danas, više od 80 godina nakon toga nemilog događaja, okupljamo se zahvalni i radosni zbog njihova svjedočanstva i vjernosti Bogu. Ta mala zajednica sestara primjer nam je raznolikosti koja obogaćuje i koja se sjedinjuje u Isusu Kristu. Rođene kao Hrvatica, Austrijanka, Slovenke i Mađarica one su napustile svoje zemlje i došle u tada misijsku Bosnu kako bi ju oplemenile vjerom u Isusa Krista i karizmom Kćeri Božje ljubavi. U zajedničkom poslanju postaju već za života svima oko sebe simbol zajedništva, prihvaćanja, gostoljubivosti velikodušnosti... Svega onoga što današnjem svijetu, nažalost, toliko nedostaje. Stoga, utecimo se danas u njihov zagovor da dobri Gospodin, čijem dolasku se veselimo, udijeli toliko željeni mir i jedinstvo svim narodima. Neka svjedočanstvo njihova života i mučeničke smrti svijetli kao primjer i na ponos narodima iz kojih su nikle, narodu među kojim su i umrle, ali i šire. Molimo, zato, zajedno Gospodina da ih što prije pridruži u zajedništvo svetih sveopće Crkve da bismo još odvažnije slijedili primjer njihova života i poput njih, u ovom teškom bezbožnom vremenu, bili svjetionici nade, ljubavi i zajedništva“, kazala je s. Snježna.

Pred slikom Drinskih mučenica svi okupljeni molili su na kraju molitvu da Gospodin blažene sestre Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu pridruži zajedništvu svetih sveopće Crkve da bi još odvažnije slijedili primjer njihova života i iskusili njihov moćni zagovor u svojim potrebama i životnim borbama.

Proslavi spomendana prethodila je trodnevnica tijekom koje su Svete mise slavili i propovijedali: 12. prosinca, prof. dr. Zdenko Spajić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Sarajevo, 13. prosinca, prof. dr. fra Josip Jozić, dekan Franjevačke teologije Sarajevo, te 14. prosinca, p. Ante Topić, DI, župnik župe Sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici Sarajevu. Kroz sve dane, pola sata prije svake Svete mise, vjernici su molili krunicu i litanije Drinskim mučenicama.

Kopirati
Drag cursor here to close