Centralni događaj - mevlud

Mostar: Dani mevluda i zikra započinju u Kosači

Pored Mostara dio programa ovogodišnje manifestacije bit će realiziran u Gacku, Prozoru i Stocu.
Kultura / Vjera | 08. 04. 2019. u 14:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnju 44. po redu kulturno-vjersku manifestaciju 'Dani mevluda i zikra' otvorit će koncert duhovne glazbe u srijedu, 10. travnja, u Hrvatskom domu 'herceg Stjepan Kosača', s početkom u 20:15 sati.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić u srijedu navečer 10. travnja svečano će otvoriti 44. manifestaciju 'Dani mevluda i zikra', najavljeno je danas u Mostarskom muftijstvu na konferenciji za medije organizacijskog odbora najstarije kulturno - vjerske manifestacije u Hercegovini.

Na koncertu će nastupiti Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, uz pratnju Tesavvufskog ansambla i zbora tekije Mesudije, a u programu će sudjelovati i zbor Dječjeg vrtića 'Zemzem'.

U sklopu manifestacije, koja obiluje bogatim duhovnim, znanstvenim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, bit će upriličeni okrugli stol 'Snagom vjere protiv ovisnosti', promocija knjige 'Leksikon bošnjačke uleme' autora Ahmeda Mehmedovića (12.4. u Karađoz-begovoj medresi), 'Dani džemata i džamija' te promocija knjige hudbi, govora i intervjua 'Riječ nade' mostarskog muftije Salema ef. Dedovića (17.4.).

Također, bit će upriličena i večer Kur'ana (28.4. u Blagaju), 'Dani bh. medresa' (26.4. u Stocu), te promocija pjesničke zbirke autora Avde ef. Abaze (30.4.). Centralna svečanost, na kojoj se, kao i dosadašnjih godina, očekuje preko 30 tisuća vjernika, bit će održana u subotu, 4. svibnja, u Blagajskoj tekiji, s početkom u 11 sati.

"Datum održavanja mevluda ulovljen je početkom mjeseca ramazana. U konsultaciji sa vrhom Islamske zajednice i Tarikatskim centrom u BiH zbog velikog broja ljudi koji prisustvuju ovom mevludu, donijeli smo odluku da datum prilagodimo njihovim potrebama i mogućnostima", pojasnio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Manifestacija će biti zatvorena 9. svibnja na mostarskim Šehitlucima dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom.

Video: S konferencije za medije

Po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, manifestacija 'Dani mevluda i zikra' duboko je ukorijenjena u duhovnom i kulturnom životu muslimana ovog podneblja, kao i na dugoj, višestoljetnoj tradiciji okupljanja vjernika na Tekiji na vrelu Bune, jednom od najvažnijih i najmasovnijih dovišta bh. muslimana.

"Tekija na vrelu Bune, oaza duhovnosti, mira, spoznaje i nadahnuća, kroz stoljeća je inspirirala brojne generacije vjernika koji su u tom ambijentu savršenog sklada i prirodnih ljepota tražili smisao ovozemaljskog života i inspiraciju za nova životna pregnuća i napore", rekao je muftija.

Naglasio je kako cjelokupna manifestacija u sebi sadrži raznolike sadržaje te da je ona mjesto susreta, razmjene i izgradnje mostova među različitim kulturama, vjerskim svjetonazorima i tradicijama.

"Želja nam je svake godine pomjerati granice i unaprjeđivati programske sadržaje manifestacije vodeći računa o svakom od njih pojedinačno i zahvalni smo svima koji daju doprinos da ova vjersko-kulturna manifestacija iz godine u godinu bude prepoznatljivija", poručio je mostarski muftija.

Pored Mostara dio programa ovogodišnje manifestacije bit će realiziran u Gacku, Prozoru i Stocu.

'Dani mevluda i zikra' glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK 'Preporod' Mostar i Tarikatski centar BiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Kopirati
Drag cursor here to close