Potoci

'Put spasa': Križni put na spomen Đubranskih mučenika

Vjernici se na ovaj način prisjećaju Đubranskih mučenika iz turskog doba ali i onih iz vremena Domovinskog rata kad je ovuda vodio "Put spasa", koji je bio jedini izlaz u slobodu za stotine Bjelopoljca koji su bili u ratnome okruženju.
Kultura / Vjera | 08. 04. 2019. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobožnost križnog puta na Đubrane, tradicija koja se svake pete korizmene nedjelje posljednjih trinaest godina odvija u ovom mjestu, organizirana je u nedjelju 7. travnja.

''Časteći Kristovu muku prisjećamo se i svih osobnih životnih križeva, kao i ratnih stradanja u Domovinskom ratu. Ovom cestom smo iz okupiranog ratnog Bijelog Polja tražili spas. Danas ovom cestom moleći starodrevnu pobožnost tražimo spas svojim dušama. Križ je smjerokaz kako postići spasenje'', poručili su iz župe Potoci uoči ove pobožnosti.

'Put spasa'

Vjernici se na ovaj način prisjećaju Đubranskih mučenika iz turskog doba ali i onih iz vremena Domovinskog rata kad je ovuda vodio "Put spasa", koji je bio jedini izlaz u slobodu za stotine Bjelopoljca koji su bili u ratnome okruženju.

'Put spasa' išao je preko Vojna, Đubrana, Graba, Plužnog Doca, Vejzovića, Podivačja, Goranaca, Mostara, zapadne Hercegovine prema Dalmaciji.

Ideju za postavljanje postaja Križnoga puta pokrenuo je župnik don Jakov Renić 2006. godine. Tada je u dužini od 4,5 kilometra postavljeno 14 drvenih križeva koji su s vremenom dotrajali te su zamijenjeni 2013. godine betonskim križevima.

Desetak stanovnika

Đubrani su malo, danas raseljeno, mjesto na Raškoj Gori. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća u ovome selu bilo je oko 250 stanovnika, imalo je i školu. U ovom raškogorskom selu danas živi tek desetak stanovnika. Većina nekadašnjih mještana odselilo se u Mostar i u obližnje Vojno.

Nakon Drugoga svjetskog rata Raška je Gora imala oko 1500 stanovnika. Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine Raška Gora (bez Vojna) imala je 236 stanovnika. Nalazi se između planine Čabulje i rijeke Neretve. Graniči sa selima Vrdi i Goranci. Prostire se na relativno velikoj površini i sastoji se od više zaselaka: Domazeti, Sirge, Podivačje, Željetuša, Trolokve, Vukovine, Prikoje, Vituša, Kruševica, Veliki Dolac, Vezovići, Plužni Dolac, Povine i Orašine koji pripadaju župi Goranci, a zaseoci Vojno, Đubrani i Bučići od 1935. godine župi Potoci.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close