izložba

Umjetnost kao lijek: Pogledajte kreativne radove pacijenata Klinike za psihijatriju

Kultura / Umjetnost | 17. 12. 2015. u 12:44 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru danas se održava humanitarno prodajna izložba radova pacijenata koja se već šestu godinu za redom organizira u holu glavne bolnice na Bijelom Brijegu.

''Na današnjoj izložbi svi zainteresirani mogu kupiti proizvode koje su ručno napravili pacijenti Klinike, u sklopu radno-okupacijske i kreativne terapije. Riječ je o suvenirima i ukrasima s detaljima nadolazećih blagdana'', rekla je i izjavi za medije specijalistkinja Klinike za psihijatriju dr. Ruža Miličević.

Objasnila je kako je u sklopu liječenja na Klinici za psihijatriju svim pacijentima ponuđeno da sudjeluju u radno-okupacijskoj i kreativnoj terapiji u kojoj mogu sudjelovati pacijenti socijalne terapije, pacijenti odjela za kronično i produženo liječenje, pacijentima s odjela za ovisnosti, i pacijentima iz programa dnevne bolnice.

''Ova je terapija osmišljena tako da pacijenti, koji zbog svog psihičkog stanja trpe izoliranost, zapuštenost i odvojenost, smanjenu motivaciju i aktivnost, ostvare neke svoje kontakte s društvom. Naša iskustva na Odjelu s radno-okupacijskom i kreativnom terapijom su vrlo zadovoljavajuća'', kazala je dr. Miličević ističući kako djelatnici Klinike za psihijatriju često i iznenađeni napretkom pacijenata.

''Ovisno o kapacitetima pacijenata, koliko se tko može uključiti, većina njih reagira pozitivno. Imaju veće samopoštovanje, dobivaju osjećaj da su pridonijeli društvu, dobivaju osjećaj da su i oni nešto stvorili. Iznenađeni smo koliko čovjek može dati od sebe kada mu se za to pruži prilika'', zaključila je dr. Miličević.

Kopirati
Drag cursor here to close