Umjetnine dostupne svima

Putujuća galerija stigla u Mostar - pronađite umjetninu za sebe

Kultura / Umjetnost | 10. 12. 2015. u 21:55 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putujuća galerija "Grundilo" umjetnika Alije Kambera iz Tuzle, otvorena je u četvrtak u Mostaru.

Jedina ovakva u BiH, galerija je specifična po tome što se seli iz mjesta u mjesto, te što se tu mogu kupiti umjetnine čije su cijene dostupne svima.

''Galerija se zove Grundilo po jednom, slabo poznatom umjetniku Mustafi Grundilu iz Tuzle, koji je odselio u Čile. Ja sa svojom galerijom putujem po BiH, a večeras zatvaram krug u Mostaru. Poenta je da ja putujem sa svojom galerijom i prodajem svoja djela, zato što stvarno u BiH nema galerije ovog tipa'', rekao je Kamber, dodajući kako se on najviše okrenuo tome da priušti umjetninu svakome, jer cijene umjetnina su po 5, 10 i 20 maraka, ovisno od veličine.

Kamber je večeras predstavio tri vrste osobnosti koje je sam sebi priznao, a to su galerist, umjetnik i radnik.

''Ja sam večeras galerist, koji puno priča o cijenama, ali moja prva osobina koju sam priznao je stvaratelj, umjetnik, zanatlija; zovite me kako hoćete. Ja kad pravim ova djela i kad ih stvaram onda sam teški radnik koji sječe drva, pravi ramove, trči kod stolara staklara, ide printati, kuje kukice, stavlja eksere; sve živo radim i dobivam pravi pravcati bh. proizvod'', rekao je Kamber.

Alija Kamber će pored svojih radova biti do ponedjeljka i dočekivati goste, odgovarajući na sva mogućan pitanja o svom radu i o svom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.  Ovog umjetnika moći ćete pronaći uz djela od 12 do 15 sati, te od 19 do 21, a kada on ne bude tu, radnici iz OKC Abrašević rado će pomoći.

Inače, Kamber je multimedijalni stvaratelj iz Tuzle, vlasnik galerije Grundilo, koja je imala svoja tri fizička stanja u Tuzli, a trenutno je putujuća i ide u posjetu gradovima Bosne i Hercegovine, pokušavajući preokrenuti stanje uma građana, te ih naučiti da kupuju originalnu umjetnost.


Kopirati
Drag cursor here to close