Grad umjetnosti

Umjetnička kolonija, kulturno bogatstvo neumskog kraja

Likovnu koloniju poslije nadahnutog govora otvorio je prof. Stanko Špoljarić, njezin umjetnički voditelj, inače povjesničar umjetnosti i likovni kritičar iz Zagreba.
Kultura / Umjetnost | 06. 06. 2019. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / HKUD Lindžo iz Neuma

Umjetnička kolonija, koja se već tradicionalno održava u Neumu, punih dvadeset i jednu godinu predstavlja pravo kulturno bogatstvo ovoga kraja.

Ovogodišnja Umjetnička kolonija otvorena je u srijedu 5. lipnja 2019. u hotelu Zenit. Uz organizatore, članove Umjetničke kolonije, pristigle slikare iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine svečanost otvaranja dovela je goste i uzvanike koji su imali potrebu osjetiti taj stvaralački ugođaj.

Pozdravne riječi nazočnima uputio je načelnik Neuma dr. Živko Matuško, koji im je poželio ugodan boravak te se zahvalio prisutnim umjetnicima što su ovih dana od Neuma stvorili ''Grad umjetnosti''.

Likovnu koloniju poslije nadahnutog govora otvorio je prof. Stanko Špoljarić, njezin umjetnički voditelj, inače povjesničar umjetnosti i likovni kritičar iz Zagreba. Istaknuo je kako je ove umjetnike teško svesti na jedan zajednički nazivnik jer svaki od njih nosi svoju osobnost, poetičnost, stilistiku unutar svog senzibiliteta, no jedna zajednička odrednica je svakako univerzalna ljepota neumskog krajolika.

Foto: PR / Načelnik Neuma dr. Živko Matuško i prof. Stanko Špoljarić

''Osjećamo se uistinu dobrodošli. Ovo nije nešto što se obavlja i obnavlja svake godine kao neki svojevrsni ritual, nego uvijek postoji nastavak i novi početak'', zaključio je prof. Špoljarić.

Općina Neum i Muzej galerija Neum su i ove godine organizatori Umjetničke kolonije, koji su ujedno i zaslužni da se ova stvaralačka manifestacija održava već dugi niz godina.

Na 21. umjetničkoj koloniji Neum sudjelovali su vrhunske slikarice i slikari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Stanko Špoljarić, Marija Galić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivana Ćavar, Edo Unković, Neven Jakovljević, Jure Jovica, Stipo Zoroja, Julijana Raič, Hiba Mustafić, Nino Dupčić, Mišo Barišević, Luce Đuraš i Miro Stamatović.

Oni su svojim boravkom u Neumu obogatili kulturnu baštinu Neuma i odigrali važnu ulogu u razvijanju likovne misli i umjetnosti na ovim prostorima.

Za zabavni dio programa bili su zaduženi HKUD Lindžo iz Neuma koji su svojim izvedbama tradicionalnih pjesama i plesa oduševili nazočne.

Okupljeni stvaratelji u Neumu će stvarati do subote, 08. lipnja, kada će s početkom u 20 sati biti priređena izložba radova nastalih tijekom kolonije.

Kopirati
Drag cursor here to close