Najavljujemo

U galeriji Rondo izložba Vesne Vuge Sušac

U četvrtak, 07.10.2021. s početkom u 19 sati, u galeriji Rondo održat će se otvorenje izložbe reljefa autorice Vesne Vuge Sušac, magistre kiparstva
Kultura / Umjetnost | 04. 10. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 07.10.2021. s početkom u 19 sati, u galeriji Rondo održat će se otvorenje izložbe reljefa autorice Vesne Vuge Sušac, magistre kiparstva, docentice na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru na studijima predškolskog odgoja, razredne nastave i pedagogije.

Prigodni tekst za katalog, u vidu stručnog osvrta na radove koje će posjetitelji  imati priliku vidjeti na izložbi, koncipirala je povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović.

''Ciklus Znakovi nastavak je prepoznatljive stvaralačke morfologije i likovne poetike kiparice Vesne Sušac koja je definirana minimalističkim intimizmom, a nastao je kao autoričin hommage profesoru i kolegi, kiparu Nikoli Vučkoviću.

Na prvi pogled ova se djela promatraču otkrivaju kroz stilski jezik modernizma, pročišćenog dizajna i bauhausovske svedenosti. Također, razvidno je da njihov istaknuti objektivizam izlazi iz pomno promišljane jednostavnosti te da su harmonično zaokruženi likovni aspekti djela odrazi kiparičinog analitičkog pristupa izvedbenom procesu.

Međutim, taj izraziti racionalistički aspekt iz kojih su nastala, nije prigušio njihovu suptilnu i sentimentalnu značajku, dapače, istaknuo ju je kroz prizmu asocijativnog geometrizma. Stoga, likovna ostvarenja prikazana na ovoj izložbi važno je sagledavati kroz dvije dimenzije njihova postojanja: jedna je esencijalistička, točnije likovna, stilska, estetska, materijalna, a druga je intimna, točnije idejna, emotivna, metaforička i apstraktna“.

Danijela Ucović

Vesna Vuga Sušac rođena 1976. godine u Mostaru gdje se školovala, završila gimnaziju i Pedagoški fakultet. Diplomirala je kiparstvo na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru 2000. godine u klasi prof. Nikole Vučkovića. Poslijediplomski studij završila je 2011. godine na ALU Sarajevo u klasi prof. Mustafe Skopljaka, kiparski odjel, na temu ''Vizualno-likovni govor kroz prizmu dječjeg i umjetničkog izražavanja'' uz mentorstvo prof. dr. Sadudina Musabegovića. Trenutno pohađa doktorski studij Ars Sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru.

Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face. Izlagala je na petnaest samostalnih i više skupnih i selektivnih izložbi u BiH i inozemstvu. Sudjelovala je na mnogim likovnim kolonijama i humanitarnim izložbama.

Kontinuirano organizira i aktivno sudjeluje u umjetničkim radionicama za djecu i mlade. Dobitnica je više strukovnih nagrada za kiparstvo i crtež.

Kopirati
Drag cursor here to close