Izložba u Sarajevu

'Teatar pod opsadom'- svjedočenje o sudbonosnom vremenu za Sarajevo

Izložba prikazuje teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. travnja 1992. godine do 19. ožujka 1996. godine koje su nastale u produkcijama i koprodukcijama profesionalnih pozorišta i festivala -
Kultura / Umjetnost | 25. 04. 2019. u 22:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa "Modula memorije" večeras je u Narodom pozorištu Sarajevo otvorena izložba "Teatar pod opsadom", autorice Hane Bajrović.  

Izložba prikazuje teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. travnja 1992. godine do 19. ožujka 1996. godine koje su nastale u produkcijama i koprodukcijama profesionalnih pozorišta i festivala - Narodno pozorište,  Kamerni teatar 55,  Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar SARTR te FesGval MESS. 

Izložba je kreirana kronološki s točnim datumima i mjestima premijernih izvođenja i  prikazuje sve dostupne podatke o umjetničkom, autorskom i tehničkom timu koji je radio na ovim predstavama. 

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović kazao je da izložba "svjedoči o jednom vremenu koje je bilo sudbonosno za ovaj grad, sve njegove stanovnike, pozorišne djelatnike, a samim tim i za pozorište". 

''Pružali smo duhovni otpor, jer svi koji su bili u ovom gradu  pružali su i duhovni otpor u borbi za golo preživljavanje. Uz sve nedaće koje su nas zadesile, dogodio se teatar u svojoj punoj ljepoti, životniji nego ikad prije i ikad poslije'', kazao je Bajrović.  

Autorica Hana Bajrović rekla je da izložbu čini 57 ratnih predstava koje su igrane više od 2.000 puta u toku četverogodišnje opsade Sarajeva.  

''Sakupljajući arhive sarajevskih kazališta i festivala, ali i uz pomoć privatnih arhiva, pronašli smo fotografije predstava, afiše, novinske članke, intervjue, spiskove gostiju, planove proba i dopise "sponzora" koje su izložene uz svaku teatrografiju. Pored predstava rađene i izvođene i mnoge monodrame, dječje predstave, poetske večeri i performansi ne samo u kazalištima već i u kafićima, bolnicama, vrtićima, školama, izbjegličkim centrima te čak i na prvim linijama. Na  jednom mjestu izložiti ove podatke i dokumente i željeli stvoriti jednu cjelovitu sliku o važnosti i ozbiljnosti teatarskog djelovanja i svih umjetnika i umjetnica u Sarajevu u vremenu opsade'',  kazala je Bajrović 

Ona je naglasila da je izložba "Teatar pod opsadom" posveta je svim umjetnicima i umjetnicama koji su u opkoljenom Sarajevu radili, živjeli i preživjeli, svima koji su u ratu poginuli, svim umjetnicima i umjetnicama koji su nas u međuvremenu napustili, ljudima koji su bili bitan dio teatarskog ratnog života, publici koja je, podjednako kao umjetnici, rizikovala život dolaskom na predstave, kao i posveta svim dobrim ljudima.  

Kopirati
Drag cursor here to close