Claude Monet

Ovo je slika vrijedna 35 milijuna dolara

Slika "Meules à Giverny" francuskog modernista Claudea Moneta, koju je naslikao 1893. godine, prodana je za 34,8 milijuna dolara.
Kultura / Umjetnost | 16. 05. 2024. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika Claudea Moneta prodana je za gotovo 35 milijuna dolara na aukciji u srijedu navečer, objavila je kuća Sotheby's, označavajući dobar početak proljetne prodaje umjetnina u New Yorku, prenosi Hina.

I Sotheby's i konkurentska aukcijska kuća Christie's pokrenule su u ponedjeljak proljetnu aukcijsku sezonu. Iako je globalno tržište umjetninama prošle godine stagniralo, žustra prodaja u Londonu i Parizu potaknula je optimizam za 2024.

Slika "Meules à Giverny" francuskog modernista Claudea Moneta, koju je naslikao 1893. godine, prodana je za 34,8 milijuna dolara nakon užarenog nadmetanja.

Za to je vrijeme britansko-meksička umjetnica Leonora Carrington oborila vlastiti aukcijski rekord s djelom "Les Distractions de Dagobert" prodanim za 28,5 milijuna dolara.

Taj rekord stavlja Carrington među prvih pet najvrednijih umjetnica na aukciji, priopćila je kuća Sotheby's, kao i među četiri najbolja nadrealistička umjetnika, "čime je pretekla Maxa Ernsta i Salvadora Dalija".

Kuća Christie's prethodne je večeri prodala oko 115 milijuna dolara vrijednosti suvremene umjetnosti, uključujući sliku Jean-Michela Basquiata za 32 milijuna dolara. U aukcijskoj kući Phillips Basquiatov "Bez naziva (ELMAR)" prodan je za 46,5 milijuna dolara.

Rat u Ukrajini doveo je do pada broja ruskih kupaca pa je prodaja umjetničkih aukcija u cijelom svijetu pala na 14,9 milijardi dolara prošle godine, u usporedbi sa 16 milijardi dolara 2022. godine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close