Večer turske kulture

Sjajna večer u Institutu Yunus Emre Mostar

Direktorica Kaymek centra Billur Dilber iskazala je nadu da je ovaj događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema sa pandemijom Covid-19.
Kultura / Umjetnost | 22. 08. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Institutu Yunus Emre Mostar u okviru kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2020'' upriličena je ''Večer turske kulture''. Tim povodom, otvorena je izložba ebru umjetnosti pod nazivom ''Krug'' autora Tarika Zagorčića.

''Aktivno pripremam ovu izložbu oko godinu dana, ali najviše sam joj se posvetio zadnjih 6 mjeseci. Na izložbi imam cvijetne motive koje nalazimo u tradicionalnoj ebru umjetnosti, apored toga imam i cvijetne motive koje vidimo u modernoj ebru umjetnosti. Izloženo je 26 radova, uglavnom sam izabrao najbolje radove koje sam imao. Mislio sam da ću imati manje radova, ali nisam se mogao odlučiti pa sam dodao još koji rad, jednostavno nisam mogao prežaliti da ih ne izložim'', istaknuo je autor izložbe Tarik Zagorčić.

Ovo je Zagorčićeva druga samostalna izložba i to ponovno u sklopu manifestacije ''Mostarsko ljeto'.

Foto: PR / Sjajna večer u Institutu Yunus Emre Mostar

''Prvu samostalnu izložbu sam imao prije dvije godine, dakle 2018. godine, također na manifestaciji 'Mostarsko ljeto'. Izložba je nosila naziv 'Nastanak', a tako sam je nazvao jer sam tu vidio sebe i moj postanak kao ebru majstora, ebru umjetnika. Tom izložbom htio sam da prikažem svu ljepotu batala i osnovnih tehnika koje se mogu uraditi'', kazao je Zagorčić.

Otkrio je i zbog čega izložba nosi naziv ''Krug''.

''Svaki ovaj cvijet nastaje iz jedne kapljice. Jedna kapljica na površini vode stvori krug. Mi potezima šila stvorimo cvijet, tako da pravljenje cvijeta u ebru umjetnosti možemo gledati kao transformacija kruga u cvijet i zato večerašnja izložba nosi naziv 'Krug''', naglasio je Zagorčić.

Organizatori izložbe su Kaymek centar za edukacijske tečajeve i umjetnost Mostar i Institut Yunus Emre Mostar.

Direktorica Kaymek centra Billur Dilber iskazala je nadu da je ovaj događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema sa pandemijom Covid-19.

Foto: PR / Sjajna večer u Institutu Yunus Emre Mostar

''Večeras smo pokušali pretvoriti koronu u neku, da kažemo, prednost. Kao Kaymek centar otvorili smo izložbu ebru umjetnosti ''Krug'' autora Tarika Zagorčića kojem je ovo već druga samostalna izložba. Ono što ja mogu reći za ovu izložbu je da je bolja od radova većine umjetnika u Turskoj i zasigurno mogu reći da BiH u ovom trenutku ima pravog ebruistu'', istaknula je direktorica Kaymek centra Mostar Billur Dilber.

Dodala je kako su posljednje četiri godine u ovom centru vrlo uspješne.

''Mi u Turskoj imamo običaj reći kako čovjek ne treba da hvali svoje dijete, ali ja večeras želim uraditi nešto potpuno suprotno. U toku ove 4 godine za Kaymek Mostar radili smo sa mladom i dinamičnom ekipom kojoj nije nedostajalo motivacije ni u jednom trenutku i ni u jednom poslu koji sam im predložila. Realizirali smo oko 100 radionica,imali smo preko 1000 polaznika kako u Mostaru tako i dalje, Livno, Čapljina, Konjic pa čak smo došli i do Beča“, kazala je Dilber.

Prisutnima se obratila i zamjenica generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, te se zahvalila svima koji su doprinijeli pripremi i realizaciji navedene izložbe koja je, kako kaže Algün, vrlo dobar primjer suradnje u bilateralnim i kulturalnim odnosima.

Nakon otvorenja izložbe, u dvorištu Instituta Yunus Emre Mostar upriličeno je koktel druženje uz mali koncert turske muzike. Na koktel druženju posjetitelji su imali priliku, između ostalog, isprobati tradicionalni turski čaj, simit i baklavu, a u muzičkom dijelu svirali su i pjevali mladi umjetnici Nejra Haračić, Emina Čevra, Ajdin Pandur i Ali Kamer Aksoy.

Foto: PR / Sjajna večer u Institutu Yunus Emre Mostar

Posljednji događaj u okviru manifestacije ''Mostarskog ljeta'' na programu je u petak, 28. kolovoza 2020 godine, kada će biti odigrana predstava ''Tobija'' Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala uprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Predstava će biti izvedena u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 20 sati, a pogodna je za sve uzraste - djecu i odrasle. Ulaz je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na broj 036/552-625 ili na email: [email protected]

Kopirati
Drag cursor here to close