Bliži se kraj

Ne propustite još zanimljivih sadržaja u okviru ''Mostarskog ljeta''

Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana počevši odlaskom autora u Kajseri, Tursku na usavršavanje kod dugogodišnjih Ebru umjetnika.
Kultura / Flash | 17. 08. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završetak ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto'' se bliži, te su, nakon održanih ukupno 22 sadržaja, preostala još svega četiri događaja.

Djeca crtaju

Već danas u 11 sati u Centru za kulturu Mostar bit će održana izložba pod nazivom "Stari Most" koju je pripremio Dječiji vrtić Ciciban.

Teme koje su djeca predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina crtala, slikala upotrebljavajući različite likovne tehnike opisuju slike njihovog grada. Teme Mostar moj grad i Stari most kroz dječije likovno izražavanje opisuju estetski doživljaj okoline u kojoj žive. Dijete crta svijet onako kako ga vidi, spontano, iskreno, kroz spoj realnosti i mašte, kroz spoj konkretnosti i simboličnosti. Na ovaj način uz podršku odgajatelja nastala je ova izložba dječijih likovnih radova.

Ježeva kućica

U srijedu, 19.08.2020. godine, u 20 sati u Pozorištu lutaka Mostar bit će odigrana predstava ''Ježeva kućica'' autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Predstava ''Ježeva kućica'', kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković, navodi se u PR priopćenju.

Predstava je pogodna za sve uzraste - djecu i odrasle. Ulaznice možete rezervirati na telefon 036/552-625 ili na email: [email protected]. Broj mjesta je ograničen.

Ebru umjetnost

Večer turske kulture bit će upriličena u petak, 21.08.2020 godine, u okviru koje će biti otvorena izložba ebru umjetnosti pod nazivom "Krug" autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre s početkom u 20 sati.

Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana počevši odlaskom autora u Kajseri, Tursku na usavršavanje kod dugogodišnjih Ebru umjetnika. Izložba se sastoji od 20 radova različitih cvijetnih motiva rađeni Ebru tehnikom kombinirajući motive koji se mogu vidjeti u tradicionalnom i modernoj Ebru umjetnosti. Izložbom će se prikazati sva ljepota cvijetnih motiva rađenih Ebru tehnikom.

'Tobija'

Ovogodišnja manifestacija ''Mostarsko ljeto'' bit će zatvorena u petak, 28.08.2020. godine u Pozorištu lutaka Mostar u 20 sati izvedbom predstave ''Tobija'' Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

''Tobija'' je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom, ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmač.

Predstava je pogodna za sve uzraste - djecu i odrasle. Ulaznice možete rezervirati na telefon 036/552-625 ili na email: [email protected]. Broj mjesta je ograničen.

Svi događaji se održavaju u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog stožera FBiH. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close