Vincent van Gogh

Preminuo na današnji dan: Svoj impresivni opus od 2000 djela naslikao je za 10 godina

U svome vrlo kratkom životu u trajanju od 37 godina, Vincent van Gogh uspio je napraviti oko 2000 djela, uključujući oko 900 slika. Čak 37 autoportreta naslikao je u kratkom periodu između 1886. i 1889. godine.
Kultura / Umjetnost | 29. 07. 2022. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Vincent van Gogh (Zundert, 30. ožujka 1853. – Anvers-sur-Oise, 29. srpnja 1890.)

U umjetnosti postoji neslužbena "podjela" na ličnosti koje se pamte ili po neizmjernoj ostavštini ili neobičnom načinu života, koji u većini slučajeva bude razlog zbog kojeg dotični ne pripadne prvoj skupini umjetnika.

Naravno, kao i u svakom aspektu života, i u ovoj pomalo suludoj podjeli, postoje iznimke. Iznimkom mnogi smatraju Vincenta van Gogha. Zašto?

Odgovor je jednostavan. Čovjek si je odrezao uho, a opet većina ljudi zna da je baš on zaslužan za Zvjezdanu noć. Postoji još niz zanimljivosti po kojima pamtimo ovog velikana, a nekih ćemo se prisjetiti na današnji dan kada pada godišnjica njegove smrti.

Van Gogh je rođen u Zundertu 30. ožujka 1853., a preminuo u Anvers-sur-Oiseu, 29. srpnja 1890.

Foto: Internet / "Mrtva priroda - cvjetovi suncokreta"

1. Vincent van Gogh dijeli ime sa svojim djedom, ali i bratom koji je umro pri porodu.

2. S obzirom na financijsko stanje van Goghovih, Vincent si nije mogao priuštiti modele, stoga je u početku slikao seljake i radnike, a kasnije se više okreće prirodi, krajoliku, ali i slikanju samog sebe.

3. U svome vrlo kratkom životu u trajanju od 37 godina, Vincent van Gogh uspio je napraviti oko 2000 djela, uključujući oko 900 slika. Čak 37 autoportreta naslikao je u kratkom periodu između 1886. i 1889. godine. To je zaista impresivno, uzmemo li i u obzir da je počeo slikati tek sa 27 godina, što znači da su jedna od poznatijih svjetskih djela nastala u malenom razdoblju od tek 10 godina.

4. Jedna od najpoznatijih zanimljivosti o Vincentu van Goghu je ona da si je odrezao uho. Ne postoje točne informacije potkrijepljene dokazima o tom incidentu, ali se smatra kako si je uho odrezao sam. To se dogodilo dok je van Gogh živio u Arlesu s Paulom Gauguinom. Naime, oni su zajedno voljeli ići gledati borbu bikova u kojoj matador, kada porazi bika, dobije njegovo uho. Prema toj je ideji van Gogh odrezao svoje uho i time priznao svoj poraz jer, za razliku od Gaugina, nije imao sreće sa ženama.

Foto: Internet / "Zvjezdana noć"

5. Jednom prilikom je htio držati dlan iznad plamena svijeće sve dok se ne pojavi ljubav njegovog života. S obzirom na to da se nikada nije oženio, žena se nije pojavila, ali dlan mu je ostao. Nije imao sreće u ljubavi, što bi se moglo pripisati i njegovom poprilično neobičnom ukusu u ženama jer su ga većinom privlačile prostitutke i udovice.

6. Više od 150 liječnika pokušalo je dijagnosticirati Vincentovo stanje, a došli su do raspona bolesti od shizofrenije, porfirije, sifilisa, bipolarnog poremećaja do epilepsije. Zbog takvog stanja dugo se smatralo da je počinio samoubojstvo, no postoje teorije i da ga je ubio lokalni tinejdžer.

7. Za vrijeme svog života, prodao je samo jednu sliku, Crveni vinograd (1888.), a djela su postala poznatija tek 10-ak godina nakon njegove smrti i to zbog marljivosti bratove žene koja je njegov rad predstavljala svijetu. Njegovo najskuplje djelo je Portret doktora Gacheta (1890.), a prodano je 1990. godine za 148.6 milijuna dolara.

Foto: Internet / "Crveni vinograd"

8. Navodno je van Gogh u svoj šešir stavljao zapaljene svijeće kako bi mogao slikati noću. U takvim uvjetima je naslikao i jedno od svojih poznatijih djela, Zvjezdanu noć (1889.), i to tijekom boravka u psihijatrijskoj bolnici u Francuskoj.

9. U jednom periodu svoga života radio je kao knjižničar. Noseći engleski šešir bi sjedio u kutu i ignorirao kupce i prevodio Bibliju na čak četiri jezika – nizozemski, njemački, francuski i engleski. Također je htio slijediti i očeve stope i postati svećenik, ali su ga od te ideje upravo odgovorili njegovi roditelji.

10. Zbog čestih pravopisnih pogrešaka, posebice tijekom boravka u Engleskoj, Vincent van Gogh se nikada nije potpisivao prezimenom kao većina umjetnika stoga na njegovim djelima u kutu stoji "Vincent". (Izvor: Ziher.hr)

Foto: Internet / Deset najvrjednijih djela Vincenta van Gogha
Kopirati
Drag cursor here to close