Na Mikrobiologiji

Nobelovac Vladimir Prelog dobio mural u Mostaru

Mural je sa likom Vladimira Preloga ocrtan je na plavoj podlozi, a uz sami lik ispisana je formula C47H51N014 te su nacrtani kemijski spojevi.
Kultura / Umjetnost | 16. 05. 2023. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Bojana Bogdanovića, Luke Modrića, Alberta Einstena, Lane Pudar... mural je u Mostaru dobio i nobelovac Vladimir Prelog.

Ovaj poznati kemičar i znanstvenik mural je dobio na zgradi Mikrobiologije SKB-a Mostar.

Mural je s likom Vladimira Preloga ocrtan je na plavoj podlozi, a uz sami lik ispisana je formula C47H51N014 te su nacrtani kemijski spojevi.

Mural je djelo umjetnica Karle Ćosić i Iris Ivanković, koje su, unatoč kiši koja pada danima, privele kraju ovaj projekt.

Inače, ovo je prvi mural u ovoj godini koji je urađen u Mostaru, čime je ''otvorena sezona'' izrade murala u gradu na Neretvi, a sve u organizaciji Udruge ''Rezon" - platforma Street Arts Festivala Mostar.

''Vjerujemo da je isticanje ideje o svrsi i funkciji znanosti, motiv koji se treba uvijek i iznova promovirati i nagrađivati, odnosno uvijek interpretirati kao model i odabir kojem se teži.

Konačno, tome između ostalog i služi spomenička baština, počasna plastika, murali i vizualni prostor koji nas okružuje, kao medij informiranja, odgoja i uspostavljanja vrijednosti'', ističu kreatori ove neobične suradnje pod naslovom ''Projekt doprinosa razvoju i širenju znanosti/popularizacije znanosti''.

Mural posvećen Vladimiru Prelogu je osmišljen u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti koje je velikodušno podržalo realizaciju murala.

Vladimir Prelog nagrađen je 1975. godine Nobelovom nagradom za kemiju za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

Inače, iz spoja koji je on proučavao, izašao je lijek Paclitaxel, koji se između ostalog prodaje pod robnom markom Taxol, je lijek za kemoterapiju koji se koristi za liječenje raka jajnika, raka jednjaka, raka dojke, raka pluća, Kaposijevog sarkoma, raka grlića materice i raka gušterače.

Primjenjuje se intravenskom injekcijom.

Udruga za unapređenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti “Rezon” proizašla je iz neformalnog desetogodišnjeg djelovanja mladih umjetnika, kulturnih radnika i aktivista okupljenih oko Street Arts Festivala Mostar, te je osnovana kao službena platforma ovog festivala,a čija je misija rekreiranje društvenih dinamika kroz umjetnost, kulturu, različitost i inkluziju.

Kreativnim korištenjem postojećih i realizacijom novih sadržaja postiže se stvaranje i razvijanje kritičkog razmišljanja te unapređenje kulturnog života grada i umjetničke scene BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close