'Što znamo o Japanu'

Na izložbi u Širokom Brijegu predstavljeni radovi učenika iz cijele BiH

Inicijator ovog kulturnog događaja bila je članica JICA Alumnija u BiH, Širokobriježanka Mateja Galić koja je svojevremeno prošla edukaciju JICA-ina programa Knowledge Co-Creation u Japanu.
Kultura / Umjetnost | 28. 02. 2024. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završna ceremonija i izložba dječjih likovnih radova pod nazivom "Što znamo o Japanu?" održana je u utorak u Osnovnoj školi Biograci u Širokom Brijegu u organizaciji Alumnija Japanske agencije za međunarodnu suradnju u BiH (JICA Alumni BiH) i Veleposlanstva Japana u BiH te pod pokroviteljstvom JICA-ina ureda za Balkan.

Inicijator ovog kulturnog događaja bila je članica JICA Alumnija u BiH, Širokobriježanka Mateja Galić koja je svojevremeno prošla edukaciju JICA-ina programa Knowledge Co-Creation u Japanu.

Cilj ove izložbe bio je upoznati učenike iz cijele Bosne i Hercegovine s japanskom kulturom.

Na natječaj je pristiglo 80 radova iz 14 osnovnih škola, a na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade za najbolje među njima, i to u sedam kategorija.

Nagrade je učenicima uručio predstavnik JICA-na ureda za balkansku regiju Masahiro Ueki.

"Ovakva vrsta događaja veoma je bitna za širenje i upoznavanje japanske kulture. Svaka ovakva aktivnost pridonosi unapređenju naših prijateljskih veza", istaknuo je Ueki.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević naglasio je kako je ova izložba iznimno važna za Široki Brijeg jer promiče razumijevanje različitih kultura i jačanje međunarodnih veza.

"Ovo je i prilika da Japanci na licu mjesta upoznaju našu povijest, kulturu i identitet", rekao je Kraljević.

Nazočnima su se obratili i Yuichiro Omori iz Veleposlanstva Japana u BiH, Josip Primorac iz Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH-a, predsjednica UO JICA Alumnija BiH Marijana Galić te ravnatelj Osnovne škole Biograci Stanko Milićević.

U kategoriji prvih razreda nagrada je pripala 1a OŠ Ivana Mažuranića iz Posušja, a nagrađeni su i Nadin Hodžić iz OŠ Isak Samokovlija iz Sarajeva, Sloboda Radman iz OŠ Sveti Sava iz Rogotice, Sarah Kukić iz OŠ Isak Samokovlija iz Sarajeva, Antea Lončar iz OŠ Biograci, Sara Ćavar iz OŠ Široki Brijeg te Marija Janja Petrović iz OŠ Tina Ujevića iz Vitine, Područna škola Klobuk.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) institucija je Vlade Japana koja putem Vladine razvojne pomoći (ODA) pruža pomoć državama u razvoju. U BiH prisutna je od 1996. godine, a kroz brojne projekte sudjeluje u naporima da se poboljšaju uvjeti i kvaliteta života stanovništva u Bosni i Hercegovini. Temeljni cilj JICA-e je da kroz prijenos znanja i tehnologije potpomaže društveno-ekonomskom razvoju država u razvoju, što između ostalog obuhvaća aktivnosti kao što su edukacija, slanje stručnjaka, snabdijevanje opremom, provođenje projekata tehničke suradnje i implementacija razvojnih studija.

JICA Alumni BiH je udruga bivših polaznika edukacijskih programa koje nudi JICA te prijatelja Japana. Glavni ciljevi udruge su izgradnja kapaciteta kroz širenje znanja stečenog u Japanu i promocija japanske kulture. Aktivnosti se realiziraju putem projekata, održavanjem seminara i radionica iz raznih područja, slijedeći dugoročne potrebe društva u cjelini kao i trenutne potrebe društvene zajednice. Aktivnosti uključuju organizaciju kulturnih događaja u različitim gradovima u BiH, gdje uz prigodan program i druženje promoviraju kulturu BiH i Japana, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close