Pitanje identiteta

Misterij koji obavija slavnog umjetnika Banksyja razotkriven?

Druga optužena stranka je tvrtka koju je osnovao Banksy i koja je šaljivo nazvana Pest Control Ltd. (Kontrola gamadi d.o.o.)
Kultura / Umjetnost | 07. 10. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Banksyjev mural

Je li ovo doista kraj jedne predivne priče? Čini se da je misterij koji obavija slavnog umjetnika poznatog pod pseudonimom Banksy razotkriven. Naime, britanski list Daily Mail piše da će slavni street artist napokon skinuti masku nakon desetljeća djelovanja u anonimnosti.

Banksy se bavi prvenstveno grafitima političke i socijalne tematike. Njegova djela dostižu cijenu od nekoliko milijuna funti. Nazvali su ga britanskim ‘najnevjerojatnijim nacionalnim blagom’.

No ako sve završi kako najavljuje  list Daily Mail, bit će to pomalo gorko razotkrivanje istine jer će se dogoditi – na britanskom Visokom sudu. Naime, sve je to u britanskom listu najavio novinar Richard Eden.

Robin Gunningham iz Bristola

“Mogu vam otkriti da je Banksy – pravog imena Robin Gunningham iz Bristola, star 53 godine – pozvan na sud zbog optužbi za klevetu”, piše Eden. “Druga optužena stranka je tvrtka koju je osnovao Banksy i koja je šaljivo nazvana Pest Control Ltd. (Kontrola gamadi d.o.o.). Tvrtka se protivno svom nazivu bavi prodajom njegovih umjetničkih djela, koja nastaju od danas do sutra i bez da javnost vidi njegovo lice. Njegova djela nastaju pomoću ličilačke opreme i krase zidove kuća ne samo u Bristolu i Londonu, već i širom svijeta – od Zapadne obale do Detroita”, piše Eden.

Čovjek koji pokreće parnicu je Andrew Gallagher (56), kontroverzni poduzetnik koji je započeo karijeru u glazbenoj industriji, priređujući rave zabave devedesetih godina, prije nego što je počeo koristiti komercijalni potencijal grafita.

 Banksyjev mural

‘Tada to nisam shvaćao, ali na većini fotografija koje sam snimio su bila djela ‘novog klinca u kvartu’ koji se zvao Banksy’, rekao je Gallagher u jednom intervjuu prošle godine, dodajući da su razglednice i drugi predmeti koje prodaje ‘pristupačni proizvodi za obožavatelje – a postoje milijuni obožavatelja’.

Banksy i Pest Control šute

Gallagher je odbio razgovarati o predstojećoj parnici na Visokom sudu, dok njegov odvjetnik Aaron Wood iz Brandsmithsa kaže da su detalji trenutno ‘tajni i da će takvi ostati sve dok Banksy ili predstavnik Pest Controla ne posvjedoče na sudu. Iz tog razloga neću više govoriti o tome’.

Banksy i Pest Control šute. Nakon što su 2014. uspješno podnijeli zahtjev za žig EU-a, ta je odluka poništena kada je Gallagher podnio žalbu 2021. Suci su tada istaknuli da je Banksy, koji je izjavljivao da je ‘autorsko pravo za gubitnike’, dugo izražavao prezir prema pravu na intelektualno vlasništvo i dodali da mu je teško inzistirati na autorskim pravima, a ostati anoniman.

Prošle godine, međutim, Banksy je pobijedio u zasebnoj parnici kojom je potvrđeno njegovo pravo da zaštiti svoju seriju djela na kojima su prikazane čimpanze koje nose oglasne ploče s porukama.

No, hoće li Gallagher sada od njega ‘napraviti majmuna’ na Visokom sudu, ako ništa drugo  prisiljavajući ga da se javno pojavi?

Banksyjev pravi identitet nikada nije u potpunosti potvrđen – a nagađanja cijelo vrijeme okružuju tajanstvenog umjetnika. Međutim, 2008. godine Mail On Sunday približio se identificiranju umjetnika objavivši  fotografiju snimljenu na Jamajci na kojoj se vidi muškarac u plavoj košulji i trapericama. Banksy je međutim zanijekao da je on na spomenutoj fotografiji.

Banksyjeva karijera kroz godine

Početkom 1990-ih: Njegov se rad počinje pojavljivati u Bristolu

Kasnih 1990-ih: Seli se u London i stječe javno priznanje

2000-ih: Banksy postaje najpoznatiji grafiter u Velikoj Britaniji i počinje održavati izložbe diljem zemlje i inozemstva

2003.: Prerušava se u umirovljenika i postavlja jedno od vlastitih djela na prazno mjesto u muzeju Tate Britain u Londonu

2004.: Ušuljao se u muzej Louvre u Parizu i izvjesio vlastitu verziju Mona Lise

2010.: Režira dokumentarni film Exit Through the Gift Shop i postaje najpoznatiji grafiter na svijetu

Kopirati
Drag cursor here to close