26 djela

Izložba ''Simfonija raskoši'' Ante Ljubičića predstavljena mostarskoj publici

Autor izložbe naglasio je kako ovaj stil gaji već odavno te da polazi od neke banalne stvari i da od tih slučajnih stvari gradi kompozicije.
Kultura / Umjetnost | 09. 11. 2023. u 20:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Simfonija raskoši" autora Ante Ljubičića Cara, na kojoj je predstavljeno 26 njegovih djela, otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Govoreći o izloženim radovima, povjesničar umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru Dinko Baković, koji je napisao i popratni tekst u katalogu izložbe, istaknuo je kako Ljubičić stvara na način apstraktnog ekspresionizma.

''To je jedan kolorizam koji je akademski utemeljen, a temelji se i na hrvatskom slikarstvu, dubrovačkom kolorizmu, iako on ima svoje korijene i u modernoj europskoj umjetnosti. Ljubičić to interpretira na sebi svojstven način'', kazao je Baković.

Foto: Fena / Simfonija raskoši

Istaknuo je kako ekspresionističkim izrazom boje i geste slikar kroti formu brzim linijama stvarajući centripetalne i dijagonalne kompozicije ciklusa koji proizlazi iz ranije faze pejzažnog slikarstva.

Autor izložbe naglasio je kako ovaj stil gaji već odavno te da polazi od neke banalne stvari i da od tih slučajnih stvari gradi kompozicije.

''Iz sebe izbacujem neke svoje emocije i ove slike su moj autoportret jer osjećam potrebu da se tako izražavam. One predstavljaju moje emocije i moje viđenje svijeta i života'', kazao je Ljubičić.

Foto: Fena / Simfonija raskoši

Ante Ljubičić-Car rođen je 1. lipnja 1955. godine u Runovićima. Gimnaziju je završio u Imotskom, a likovnu akademiju u Sarajevu 1980. godine u klasi profesora Perčinlića. Nakon akademije vratio se u Runoviće, gdje je 12 godina radio kao profesor povijesti likovnih umjetnosti u imotskoj gimnaziji.

Devedesetih godina ostao je bez profesorskog posla i odlazi u Njemačku gdje u Berlinu nastavlja s umjetničkim radom. Krajem devedesetih ponovno se vraća u Imotsku krajinu i u rodnim Runovićima u malom ateljeu stvara vrhunska umjetnička djela.

Član je ULUH-a od 1987. godine. Već trideset godina prisutan je na lokalnoj i nacionalnoj umjetničkoj sceni. Izlagao je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi i likovnih kolonija. Danas živi i radi kao samostalni umjetnik u Runovićima kod Imotskog.

Izložba će ostati otvorena do 24. studenog ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close