Mostarsko proljeće

Fotografski ciklus ''Boje horizonta'' Grge Mikulića pred mostarskom publikom

Urednik Dragan Marijanović ističe kako je Grgo Mikulić jedna je od najzanimljivijih umjetničkih figura širih zapadnih strana Hercegovine, čovjek koji je, ispisujući svoj životni put, zapravo ostavljao trajne tragove u kulturi hrvatskoga naroda.
Kultura / Flash | 14. 04. 2023. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ususret jubilarnom, 25. po redu Mostarskom proljeću - Danima Matice hrvatske, čije je svečano otvaranje planirano za 27. travnja u 19 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, Matica hrvatska Mostar u ponedjeljak, 17. travnja, od 18.30 u Galeriji kraljice Katarine organizira Autorsku večer Grge Mikulića.

Tom prigodom bit će otvorena izložba fotografija ovog svestranog umjetnika i turističkog djelatnika pod nazivom Boje horizonta. U sklopu večeri bit će predstavljene i Mikulićeve dvije knjige ''Sržnici'' i ''Umizmi II'', a o njima će govoriti Ivan Vrljić, Mladen Vuković i sam autor. Izložbu će pak predstaviti njezin urednik Dragan Marijanović. Kroz večer vodi glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković, najavili su organizatori.

Brojni tragovi u kulturi hrvatskog naroda

Urednik Dragan Marijanović ističe kako je Grgo Mikulić jedna je od najzanimljivijih umjetničkih figura širih zapadnih strana Hercegovine, čovjek koji je, ispisujući svoj životni put, zapravo ostavljao trajne tragove u kulturi hrvatskoga naroda s obje strane i Biokova, Čvrsnice ili Vrana, Čabulje, ali bome i Žovnice.

''Tragovi su to koji će ga nadživjeti, i naraštaje će nadživjeti, jer, primjerice, ono što je Grgo isklesao, kako je Aleju hrvatske ćirilice isklesao, jedinstven je primjer umjetničke muke: da se nešto što se u literaturi, kako nova stoljeća nadiru, sve manje i sve usputnije spominje, kako se i hrvatsku ćirilicu spominje, naprosto iščupa iz davne povijesti pismenosti Hrvata, te tu kamenu abecedu posadi pokraj glavnoga puta, s kojega će se i za tisuću godina (ili koliko li već tisuća godina kamen trajati može), netko bolje upućen prisjetiti da je ta čudna slova davno isklesao – ne zna se kad! – neki Grgo Mikulić'', piše Marijanović.

Mikulićev fotografski ciklus ''Boje horizonta'' nastajao godinama s obje strane Biokova, uglavnom po suhom zavičaju i slanom i vrelom priobalju, u vrijeme kad većina čeljadi još ni ustala nije ili u kasne sutone, kad utihne sva ona jadranska gungula a more se ne propinje niti kida, kad je sve mirno i nudi se znalačkom oku, u svim vremenskim uvjetima u kojima je bilo moguće da zalasci sunca ostanu u fokusu kamere, oka i duše autora.

Grgo Mikulić rođen je 4. travnja 1960. godine u Podkraju, župa Kočerin, općina Široki Brijeg. Osnovnu je školu završio u Kočerinu, a gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1983. diplomirao je Turizam na Ekonomskom fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Radio je i živio u Splitu i Dubrovniku, a 1994. se vraća u Hercegovinu, gdje i sada i živi i radi.

U slobodno vrijeme bavi se kiparstvom

Dosad je objavio: Turistički vodič Regija Hercegovina (preveden na engleski i talijanski jezik), turistički vodič Oaza u kamenu – Županija Zapadnohercegovačka, zbirku priča i legendi Priče i legende iz Hercegovine I, zbirku pjesama Plamičci i iskrice, roman Učitelj Pravde, Priče i legende iz Hercegovine II, te zbirku misli Umizmi I. Priredio je tri zbornika radova: Viganj i njegovo doba, O Janku Bubalu i Hering (objavljeni znanstveni radovi inženjera tvrtke Hering). Krajem 2021. godine objavio i monografiju Kočerin, koja je izašla u prigodi obilježavanja 150. obljetnice Župe Kočerin (1872. – 2022.).

U slobodno vrijeme kipari: kleše kamen, teše drvo te modelira glinamolom. Imao je samostalnu izložbu pod nazivom Portreti u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru, Slova i portreti u Cafe Gallery Kerametal u Ljubuškom, Moj svijet u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu 2017., potom na Sajmu gospodarstva u Mostaru u travnju 2018., a onda i u Posušju i Masnoj Luci. Sudjelovao je i na više skupnih izložbi. Godine 2023. godine objavljuje zbirku aforizama Sržnici i zbirku misli Umizmi II.

Grgo Mikulić bio je i glavnim urednikom časopisa za turizam i kulturu življenja Turizam BiH. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, F.I.J.E.T.-a – Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu – Hrvatska i UHAH-a (Udruge hrvatskih aforista i humorista RH).

Kopirati
Drag cursor here to close