Jedinstvena izložba

Intima Fride Kahlo u londonskom V&A muzeju

Ova jedinstvena izložba, koja je nastala desetljećima nakon njezine smrti, daje uvid u Fridin život i način na koji je stvarala svoj identitet te postala simbolom feminizma.
Kultura / Umjetnost | 18. 06. 2018. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobna ostavština jedne od najvećih umjetnica 20. stoljeća izložena je u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta.

Olovka kojom je dodatno naglašavala svoje tamne, spojene obrve jedan je od 200-tinjak predmeta koji se, kao osobna ostavština Fride Kahlo, prvi put predstavljaju izvan Meksika.

 Izložba "Frida Kahlo: Making Her Self Up" prikazuje njezinu odjeću i osobne stvari - povezujući ih s ključnim autoportretima i fotografijama i nudi nov pogled ne samo na njezinu umjetnost nego i na životni stil, prenosi HRT.

Video: Tko je bila Frida Kahlo

 Frida je u mladosti doživjela prometnu nesreću koja ju je obilježila. Autoportreti, privatne stvari - kozmetika, korzeti, proteze - ali i intimni zapisi nakon spontanog pobačaja, neki su od eksponata. Većina ih je iz "Plave kuće", meksičkog doma koji je Frida dijelila s umjetnikom i životnim partnerom Diegom Riverom.

Ova jedinstvena izložba, koja je nastala desetljećima nakon njezine smrti, daje uvid u Fridin život i način na koji je stvarala svoj identitet te postala simbolom feminizma.

 Kustosi se slažu da su njezina snaga, umjetnički izričaj i hrabrost da se suoči s predrasudama, boli i hendikepom i danas nadahnuće ženama diljem svijeta. Uostalom, samo je Frida mogla čak i od nožne proteze napraviti - umjetnost.

"Mislim da je riječ o doista posebnoj izložbi jer prvi put Fridu vidimo kao osobu; kao umjetnicu, ali i ženu. Fridu sam na ovoj izložbi osobno upoznala - otkrila sam ženu koja je voljela parfeme, koja se voljela odijevati i koja nikada nije dopustila da je definiraju ograničenja. Bila je upravo ono što je željela", istaknula je koautorica izložbe Circe Henestrosa.

Video: Frida (2002) Official Trailer 
Kopirati
Drag cursor here to close