Nova postava

Franjevački muzej Jajce ispričao povijest srednjovjekovne Bosne

"Kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija", navode iz Franjevačkog muzeja Jajce.
Kultura / Umjetnost | 01. 11. 2021. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine (2018.) otvorio tri nove muzejske postavke: etnološku, arheološku i sakralnu.

Enterijersko rješenje s postavkama nagrađeno je u dva navrata od Collegium artisticum iz Sarajevu i od ljubljanskog zavoda za arhitekturu Big See.

U prostoru muzeja bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Radovi su sredinom listopada 2021. završeni. Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je povijest srednjovjekovne Bosne.

Foto: PR / Franjevački muzej Jajce ispričao povijest srednjovjekovne Bosne
 
Kako navode iz Franjevačkog muzeja Jajce, "kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija".

"U ovom dijelu muzeja predstavili smo srednjovjekovnu Bosnu o kojoj je još početkom 10 stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu De administrando imperio. Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15 stoljeća (1463.) doživjelo svoj kraj.

Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni pripremamo i vodič koji će govoriti o bogatoj povijesti srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena", stoji u priopćenju. 

Franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu dipl. ing. arh. Amara Zuke.

Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor historije srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close