U domovinu

Europski muzeji i koledži vraćaju opljačkane afričke artefakte

Vjeruje se da se gotovo 90 posto afričkog kulturnog nasljeđa nalazi u Europi, smatraju francuski povjesničari umjetnosti.
Kultura / Umjetnost | 27. 10. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fakultet sveučilišta u Cambridgeu i pariški muzej vratit će u srijedu kulturne artefakte opljačkane iz zapadne Afrike tijekom kolonijalnog razdoblja, čime će postaviti presedan koji će pritisnuti druge institucije da također počnu vraćati ukradena djela.

Jesus College u Cambridgeu vratit će kip pijetla koji su britanske trupe ukrale 1897., jedan od stotina brončanih predmeta koji su opljačkani iz nekoć moćnog Kraljevstva Benina, koje se nalazilo na području današnje Nigerije. To su neki od kulturno najznačajnijih afričkih artefakata, prenosi Hina. 

Svečana predaja

"To je ispravno iz poštovanja prema jedinstvenom nasljeđu i povijesti ovog artefakta", rekla je Sonita Alleyne, ravnateljica koledža, pred svečanu predaju kipa nigerijskom izaslanstvu.

Kip je koledžu 1905. dao otac jednog studenta. Koledž je 2019. objavio da će ga vratiti Nigeriji.

Događaj je prekretnica u dugogodišnjoj borbi afričkih zemalja da vrate djela koja su opljačkali zapadni istraživači i kolonizatori, u vrijeme kada se mnoge europske institucije teško nose s kulturnim nasljeđem kolonijalizma.

Vjeruje se da se gotovo 90 posto afričkog kulturnog nasljeđa nalazi u Europi, smatraju francuski povjesničari umjetnosti.

Povratak u domovinu

Samo pariški Muzej na keju Branly čuva gotovo 70.000 afričkih premeta. Britanski muzej u Londonu posjeduje ih još desetke tisuća.

Njemačka je pristala da iduće godine počne vraćati beninske bronce koje čuva u svojim muzejima.

Britansko Sveučilište u Aberdeenu kazalo je da će vratiti jednu beninsku skulpturu od bronce koja prikazuje glavu kralja Obe u četvrtak. Skulpturu je kupilo na aukciji 1957.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je 2017. studenima iz Burkine Fasa da "afričko nasljeđe ne može biti samo u europskim privatnim kolekcijama i muzejima".

Na svečanosti kojom će predsjedati Macron, Muzej na keju Branly vratit će Republici Benin 26 artefakta koji su ukradeni Kraljevstvu Abomeyju 1892. To je dio od 5000 djela čiji povrat traži ta zapadnoafrička zemlja.

Nigerijska vlada zahvalila je Isusovu koledžu što je otvorio put za povrat umjetnina te poručila da se raduje što će i druge institucije vratiti artefakte.

Britanski muzej govori o "prilikama za dijeljenje i izlaganje" predmeta iz svoje kolekcije u Nigeriji, ali nikada nije kazao da će prenijeti vlasništvo nad njima.

Kopirati
Drag cursor here to close