Umjetnička zaklada

Djela velikana hrvatske moderne izložena u Čapljini

Radi se o sjajnom segmentu muzejske zbirke koji se čuva i ponosno prezentira, kako u Zagrebu i Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Kultura / Umjetnost | 18. 04. 2018. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentativna izložba u kojoj je predstavljeno šesnaest vrsnih autora, slikara i kipara, velikana hrvatske moderne, s ukupno 48 dijela, otvorena je u Umjetničkoj geleriji Hrvatskog kulturnog središta u Čapljini.

Postavljena djela su iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu.

Izložba ''Velikani hrvatske moderne'' nastavak je izložbe ''Prvaci hrvatske moderne'' iz 2016. godine, s a obzirom da se na ovoj izložbi ponavljaju samo četvorica autora zastupljenih na prvoj izložbi - Kršinić, Meštrović, Mihanović i Šulentić, može se zaključiti da je moderna bila i ostala nešto posebno u hrvatskom slikarstvu.

Radi se o sjajnom segmentu muzejske zbirke koji se čuva i ponosno prezentira, kako u Zagrebu i Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Foto: Bljesak.info / Izložba ''Velikani hrvatske moderne'' u Čapljini

''Od malih kulturnih središta do velikih europskih metropola, bez razlike, Den Haag, Beč, Ulm, Venecija, Čapljina, Pariz, Novi Sad,, te Bad Frankenhausen, gradovi su u kojima smo unatrag desetak godina uspjeli odškrinuti ili širom otvoriti vrata hrvatskoj modernoj likovnoj baštini'', rekla je prilikom otvaranja Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije iz Zagreba

Moderna galerija predstavila  je tako velikane hrvatske likovne moderne i njihova prvorazredna djela iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća. To su Ljubo Babić, Vladimir Becić, Vilko Gecan, Leo Junek, Frano Kršinić, Ivan Meštrović, Jerolim Miše, Robert Frangeš Mihanović, Omer Mujadžić, Juraj Plančić, Vanja Radauš, Zlatko Šuletnić, Marino Tartaglia, Marijan Trepše, Milivoj Uzelac i Vladimir Varlaj.

Zanimljiv je i podatak da su rođeni i stvarali u kratkom vremenskom razdoblju od samo tridesetak godina, najstariji od šesnaest spomenutih autora je Robert Frangeš Mihanović rođen 1872. godine, a najmlađi Vanja Radauš, rođen 1906. godine.

Foto: Bljesak.info / Izložba ''Velikani hrvatske moderne'' u Čapljini

Čak jedanaestorica vrsnih autora rođena su devedesetih godina devetnaestog stoljeća, Dvojica autora podrijetlom su iz Bosne i Hercegovine, Milivoj Uzelac rođen je u Mostaru 1897. godine, a Omer Mujadžić u Bosanskoj Gradiški 1903. godine.

Izložbu prati i bogati katalog u kojem su predstavljeni svi autori i njihova na ovoj izložbi postavljena djela.  Izložba ''Velikani hrvatske moderne'' u Umjetničkoj galeriji u Čapljini, ostaje otvorena do 28. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close