120 godina od rođenja

Desetodnevna manifestacija 'Dani Miroslava Krleže' u Sarajevu i Tuzli

Kultura / Umjetnost | 25. 08. 2013. u 18:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu su večeras otvoreni Dani Miroslava Krleže, kada je u Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 20 sati izvedena predstava 'Put u raj' Miroslava Krleže u izvedbi glumaca Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera.

Manifestacija će kasnije biti nastavljena u atriju hotela 'Europa' pogramom 'Pod maskom' u izvedbi pijaniste Đorđa Manojlovića. Manifestacija će trajati deset dana, a organizirana je u suradnji sa HKD Napredak. Dio programa Dana Miroslava Krleže bit će izveden i u Tuzli.

Dio sarajevske manifestacije predstavlja i izložba Krležinih portreta koju je uradio Muzej Grada Zagreba.

"Ove godine se uvodi poseban program 'Tragom Krležine dramatike i angažmana'. Na tom planu smo odlučili da organiziramo gostovanje predstava koje su nastale na tragu načina mišljenja Miroslava Krleže. Takva je predstava 'Moj slučaj', nastala prema tekstovima velikog hrvatskog pisca Vlade Gotovca, koji je imao ljevičarski angažman sličan Miroslavu Krleži", kaže inicijator manifestacije Gradimir Gojer.

Druga predstava je "Klitemnestra" po tekstu akademika Marijana Matkovića, koju izvodi dubrovačka glumica Glorija Šoletić. Ove godine obilježit će se i 120 godina od rođenja Miroslava Krleže koji je, po Gojerovom mišljenju, imao veoma bliske veze sa Sarajevom i BiH.

S obzirom na to šta je sve Krleža dok je bio živ uradio za BiH, u narednom razdoblju bit će priređena izložba Krležinih djela, a koje je jedina poslije Drugog svjetskog rata u cijelosti izdala Novinsko izdavačka kuća 'Oslobođenje'.

Kopirati
Drag cursor here to close