Prijavljeno policiji

Dao sve od sebe kako bi uklonio novu Banksyjevu instalaciju: Udarao šakama, rezao škarama za žicu…

Banksy postavio umjetničku instalaciju u Londonu. Nakon sat vremena uklonjena je
Kultura / Umjetnost | 23. 12. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće lokalne samouprave policiji je prijavilo uklanjanje instalacije uličnog umjetnika Banksyja u londonskoj četvrti Peckham kako bi je "pomogla vratiti". Zamjenica čelnika vijeća u općini Southwark Jasmine Ali je rekla da umjetnina "nije trebala biti uklonjena". "Željeli bismo je nazad kako bismo svi u zajednici mogli uživati u Banksyjevom brilijantnom djelu", dodala je.

Instalacija, prometni znak za obavezno zaustavljanje prekriven trima letjelicama nalik na dronove, objavljena je na Banksyjevim računima na društvenim mrežama malo poslije 13 sati u petak. Očevici tvrde da je umjetnina uklonjena manje od sat vremena nakon što je potvrđeno da je riječ o autentičnom Banksyjevom djelu, piše Hina.

Muškarac došao i zgrabio instalaciju

Londonska policija (Metropolitan Police) je objavila da je upoznata s incidentom na križanju ulica Southampton Way i Commercial Way u Peckhamu. Znak za zaustavljanje je u međuvremenu zamijenjen drugim kako bi se izbjeglo ugrožavanje korisnika ceste, dodala je policija. "Prijavili smo uklanjanje našeg znaka policiji kako bi pomogla da se vrati", rekla je Ali.

26-godišnji čovjek koji je rekao da se zove Alex gledao je uklanjanje umjetnine i kazao da su prolaznici "u strahu promatrali" muškarca "koji ju je rukama udarao".

"Otvorio sam Instagram i vidio sam da je instalacija objavljena prije četiri minute, a ja sam baš mislio otići na pauzu za ručak", rekao je Alex.

Zgrabio i udarao instalaciju

"Tamo je bilo otprilike dvoje ljudi kad sam došao. Svi smo joj se divili i fotografirali je. Onda je došao ovaj čovjek i zgrabio je, gledali smo u strahu dok ju je udarao."

Alex je rekao da je muškarac stavio električni bicikl Lime ispod znaka, stao na bicikl i pokušao udariti znak, a potom ga je "udario svojim rukama, no nije ga mogao pomaknuti". "Pao je s električnog bicikla u nekom trenutku. Nestao je i otišao, a oko dvije minute kasnije se ponovno pojavio sa škarama za žicu i pokušavao ga odrezati dok su svi gledali".

"Otrgnuo ga je, pretrčao preko ceste i pobjegao. Ništa nije rekao. Nije se doimao kao da mari za samu umjetninu."

Kopirati
Drag cursor here to close