Izložba ''Kraj početka''

Marko Šaravanja izlaže nakon 12 godina - Slike su poput prozora koji oživljava neki drugi ambijent

Svaki umjetnik kroz izraz otkriva sebe, svoje svjesno i nesvjesno, a često je cijeli kreativni proces stvaranja terapija i umijeće življenja.
Kultura / Umjetnost | 23. 03. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izložba ''Kraj početka'' Marka Šaravanje je unutarnje putovanje kroz duhovnu i emocionalnu raskoš gdje smisao pronalazi suptilnost prirode i duše'', napisala je u predgovoru Marina Đapo, ispred Udruge Rezon.

Udruga Rezon organizira izložbu Marka Šaravanje ''Kraj Početka'' koja je otvorena u petak, 22. ožujka 2024. u 20:00 sati u prostoru Rezona na adresi Kneza Mihajla Viševića Humskog 57.

Foto: Stanislava Borovac / Marko Šaravanja izlaže nakon 12 godina

Nakon dvanaest godina, Šaravanja izlaže u Mostaru, a predstavljen je ciklus koji je nastao u periodu od 2020. do 2024. godine. 

''Pokušaj da dublje prodre u svoje biće usred izazovnih vremena. Povratak na početak, simboliziran kućicom, školjkom, opnom ili cvijetom, a spirala se može pronaći u najmanjim detaljima oko nas. Paleta kojom se poigravanje živopisna podsjeća na smiraj i balans, dok pojedini oblici i ekspresije su suptilne maštarije u traganju za lijepim, sa slikama se lako povezati, doživjeti ih, naviknuti se na njihovo prisustvo. Pojedine hipnotiziraju, dok neke naivno komuniciraju jednostavnost'', napisala je Đapić, dodajući da svaki umjetnik kroz izraz otkriva sebe, svoje svjesno i nesvjesno, a često je cijeli kreativni proces stvaranja terapija i umijeće življenja.

Foto: Stanislava Borovac / Marko Šaravanja izlaže nakon 12 godina

Piše da se slike mogu analizirati i percipirati na različite načine kao te kroz uvjerenja o njihovoj personi, ali je najvažnije da smo otvoreni za njihovu iskrenost i izraz.

Umjetnica Maja Rubinić kaže kako su slike poput prozora koji oživljava neki drugi ambijent, koji nije nužno ovozemaljski, potičući nas da otplovimo u svoje unutrašnje svjetove.

Foto: Stanislava Borovac / Marko Šaravanja izlaže nakon 12 godina

''Šaravanja umjetnost može gledati kao sugestivna tvrdnja koja i istražuje i briše granice stvarnosti i imaginacije. Dimenzije dubine i prostorne tenzije, veoma vješto uvjeravaju promatrača u dualnost ljudskog bića.  Autorov tehnički faktografski zapis je ujedno i korištenjem kontrastnog sfumata, koji je upravo pojačao i podcrtao ideju misterije, potkrijepio ovaj umjetnički svjetonazor. Zapravo Markov likovni integritet i ne traži naš pristanak. No kako god mi to percipirali, sigurno je da nećemo ostati ravnodušni'', napisala je.

Kopirati
Drag cursor here to close