Knjige su osobe

Živa biblioteka: Predstavljene ''knjige'' koje ne treba suditi po koricama

Kultura / Knjige | 14. 01. 2016. u 12:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je u Mostaru organizirana ''Živa biblioteka'' – projekt u kojemu se umjesto čitanja pravih knjiga razgovara sa ''živom knjigom''.

''Živa biblioteka je različita od prave biblioteke po tome što su knjige živi ljudi. Svatko od nas ima svoju priču i svaka priča ima svoj početak i kraj. U današnjoj živoj biblioteci se susrećemo sa svojim stereotipima, s osobama koje su drugačije nego što smo mi'', rekla je Saša Knežević profesorica i direktorica rodnih studija.

U ovoj jedinstvenoj biblioteci Knjige su osobe koje su zbog svog društveno-ekonomskog ili kulturološkog porijekla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr. stigmatizirani i /ili su u marginaliziranom položaju.

Posjetitelji ove jedinstvene biblioteke imali su priliku razgovarati s:osobom sa invaliditetom, samohranim ocem, samohranom majkom djeteta s posebnim potrebama, Ukrajinkom, osobom koja je preživjela nasilje u obitelji, deminerkom, vjeroučiteljem / bajkerom, osobom odraslom bez roditelja, ....i drugim ''živim knjigama''.

Žive biblioteke su dio projekta ''Ne sudi o knjizi po koricama!'', koji provodi Ustanova za zaštitu ljudskih prava ''Independent'' iz Zenice u suradnji s brojnim partnerima, a u 2015. godini su organizirane u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Sredstva za provedbu projekta su osigurana iz programa ''Dijalog za budućnost'' koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt ''Dijalog za budućnost'' se financira sredstvima Ureda Ujedinjenih naroda za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Cilj projekta ''Ne sudi o knjizi po koricama!'' je pridonijeti promociji kulture otvorenosti prema drugima, mirnog suživota, te unaprjeđenju odnosa među različitim grupama/ zajednicama u BiH uz puno uvažavanje različitosti i razvoj interkulturalnog dijaloga, posebno među mladima.

Kopirati
Drag cursor here to close