nacistički manifest

Nakon 70 godina "Mein Kampf" Adolfa Hitlera ponovno u prodaji

Kultura / Knjige | 01. 01. 2016. u 18:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put nakon 70 godina 'Mein Kampf' (Moja borba) nacistički manifest Adolfa Hitlera od 8. siječnja 2016. bit će pušten u prodaju u Njemačkoj.

Ponovno tiskanje i izdavanje antisemitske knjige zabranjeno je nakon Drugog svjetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su autorska prava. S 1. siječnjom 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za suvremenu povijest u Munchenu odlučio je da objavi novo izdanje 'Mein Kampf'.

Nova anotirana verzija, s tisućama nota akademika, ima za cilj pokazati da je 'Mein Kampf' loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Mnoge židovske grupe su pozdravile ovu publikaciju istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo objasniti holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a bit će objavljeno u dva toma i koštat će 59 eura.

Prvo izdanje 'Mein Kampfa' otiskano je 1925, osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Njemačkoj je objavljeno oko 12,4 milijuna kopija, a pojedini primjerci se i danas mogu pronaći u akademskim knjižnicama. Nakon što je nacistička Njemačka poražena savezničke snage su autorska prava uručile Bavarskoj. Knjiga je kombinacija autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta.

Kopirati
Drag cursor here to close