Sve se mijenja

Zbog pandemije koronavirusa smanjen broj dolazaka u Narodnu knjižnicu HNŽ

Tijekom pandemije učenici najčešće posuđuju lektire, propisane školskim programom i popularne naslovi primjerene njihovoj dobi. Ostale kategorije čitateljstva najčešće posuđuju klasične i beletrističke naslove.
Kultura / Knjige | 07. 11. 2020. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna knjižnica HNŽ, Mostar i u ovim specifičnim okolnostima pandemije prilagođava svoje poslovanje nastojeći biti na usluzi svojim korisnicima i ispunjavati svoju misiju – pružiti najkvalitetniju knjižničnu uslugu, povećavajući razinu znanja i informiranosti u društvu.

''U pandemiji nastojimo održati što više elemenata normalnog funkcioniranja, zadržati maksimalni kontinuitet što nam je ranije činilo svakodnevnicu, zadržati aktivnosti koje možemo ili osmisliti nove. Razvili smo novu rutinu u posudbi i povratu knjiga, vraćene knjige ne ulažemo u police i one nisu odmah dostupne za posudbu, odlažemo ih u karantenu na 72 sata, potom ih dezinficiramo i vraćamo u police te se pridržavamo svih epidemioloških mjera'', navode.

''Uvidom u statističke baze podataka Knjižnice za razdoblje ponovnog otvaranja Knjižnice za čitatelje od 15. svibnja do 6. studenoga 2020. godine, te isto razdoblje prošle godine, sa žaljenjem moramo ustanoviti da je smanjen broj dolazaka u Knjižnicu, pogotovo kategorije studenata i osoba starije životne dobi'', dodaju iz ove ustanove.

Razloge zato, kažu, možemo tražiti u promijenjenim okolnostima sveukupnog načina života.

''Tako tijekom lockdowna na facebook stranici naše Knjižnice pružili smo bogat sadržaj namijenjen djeci, mladima, ali i onima zrelije životne dobi. Čitatelji su u svakom trenutku bili, putem odgovarajućih tekstova, informirani o svim važnijim datumima i zanimljivostima vezanim za književnike, knjigu i čitanje, a posebno zanimanje korisnika izazvali su naši kvizovi te online tečajevi engleskog jezika. Putem naše facebook stranice gotovo svakodnevno smo komunicirali, razmjenjujući video sadržaje o već spomenutim tema, a naši korisnici pokazali su iznimnu kreativnost i zainteresiranost za iste. Velik dio online aktivnosti nastalih u vrijeme pandemije i dalje je aktivan i dostupan našim korisnicima. Tako Knjižnica u svakom trenutku svojim čitateljima nudi raznovrsne sadržaje i u digitalnom formatu, nastojeći produbiti i osnažiti ljubav prema knjizi i čitanju'', navode iz Narodne knjižnice HNŽ.

Tijekom pandemije učenici najčešće posuđuju lektire, propisane školskim programom i popularne naslovi primjerene njihovoj dobi. Ostale kategorije čitateljstva najčešće posuđuju klasične i beletrističke naslove.

''Brinući o našim najstarijim korisnicima, koji žive sami i nemaju mogućnost dolaska u Knjižnicu te vođeni mišlju kako knjiga treba i mora biti dostupna svima, Narodna knjižnica HNŽ, Mostar pokrenula je novi projekt pod nazivom „Knjiga na poziv“. Program je to koji podrazumijeva dostavu knjiga starijim i nemoćnim osobama kao i osobama s invaliditetom.

Cilj projekta je uključivanje socijalno najosjetljivijih osoba u društveni i kulturni život naše ustanove.

Ovom prilikom još jednom pozivamo sve zainteresirane da nas posjete osobno ili nas kontaktiraju putem broja Knjižnice 036 33 44 83 kako bi se učlanili, informirali o posudbi knjiga, vraćanju već zadužene građe, ali i o svim ostalim temama vezanim za knjigu i čitanje. Naši ljubazni djelatnici stoje vam na raspolaganju'', navode iz Narodne knjižnice Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close