Lana Bastašić

Cenzura podrške Palestini: Nagrađivana Bosanka raskinula ugovor s njemačkim izdavačem

Glasnogovornik S Fischera potvrdio je da je Bastašić raskinula ugovor u prosincu, dodajući: “Poštujemo njenu odluku i u konstruktivnim smo razgovorima s njenom agencijom”.
Kultura / Knjige | 15. 01. 2024. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrađivana bosanskohercegovačka spisateljica raskinula je ugovor sa svojim njemačkim izdavačem u znak prosvjeda protiv, “šutnje o humanitarnoj krizi u Gazi,” u jeku poziva na sveopći bojkot njemačkih kulturnih institucija zbog pro-izraelskog stava vlade.

Tridesetsedmogodišnja Lana Bastašić, koja je za svoj debitantski roman, Uhvati zeca, dobila nagradu Europske unije za književnost 2020., objavila je u ponedjeljak na Instagramu da je bila njena “moralna i etička dužnost da raskine ugovore” s izdavačkom kućom S Fischer, navodeći nemogućnost da se “čuje njen glas o tekućem genocidu koji se događa u Gazi”, kao I zbog “cenzure” propalestinskih glasova u Njemačkoj.

Osnivač izdavačke kuće S. Fischer Verlag, koja je osnovana 1886, židovski publicista Samuel von Fischer bio prognan iz zemlje 1936., po naređenju tadašnjeg nacističkog režima u Njemačkoj. Na svojoj web stranici izdavačka kuća navodi svoju namjeru da se “suprotstavi novim oblicima antisemitskog i rasističkog razmišljanja i djelovanja […] posebno nakon Hamasovog masakra 7. listopada, 2023.” .

Glasnogovornik S Fischera potvrdio je da je Bastašić raskinula ugovor u prosincu, dodajući: “Poštujemo njenu odluku i u konstruktivnim smo razgovorima s njenom agencijom”.

U mailu za Guardian, Bastašić je rekla da je ugovor koji je raskinula bio vezan za njen naredni roman, koji je još u procesu pisanja. “Napustila sam izdavača s dovoljno ušteđenog novca da izdržim godinu dana”, rekla je, prenosi N1.

U svojoj objavi na Instagramu, mlada spisateljica se također dotakla navoda s web stranice izdavača o Hamasovom napadu:

Iako je ovo “neophodno i hvale vrijedno”, ono ignorira izraelsko bombardiranje Gaze.

“To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavajući svakog Židova s trenutnom vladom Izraela, čineći ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da štite”, napisala je u svojoj izjavi.

“To je, u konačnici, intelektualno lijeno jer delegira antisemitizam na Bliski istok, ne videći ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države“, dodala je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close